Muzieknieuws

Singer-songwriter David Crosby op 81-jarige leeftijd overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Singer-songwriter David Crosby op 81-jarige leeftijd overleden

Verdrietig nieuws: David Crosby, bekend van o.a. Crosby, Stills, Nash & Young, is op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw heeft het nieuws gedeeld met het blad Variety.

In een statement laat zijn vrouw aan Variety weten: “Het is met groot verdriet dat na een lange ziekte onze geliefde David (Croz) Crosby is overleden. Hij werd liefdevol omringd door zijn vrouw en soulmate Jan en zoon Django. Hoewel hij niet langer hier bij ons is, zal zijn menselijkheid en vriendelijke ziel ons blijven leiden en inspireren. Zijn nalatenschap zal blijven voortleven door zijn legendarische muziek. Vrede, liefde en harmonie voor iedereen die David kende en degenen die hij aanraakte. We zullen hem heel erg missen. Op dit moment vragen we respectvol en vriendelijk om privacy terwijl we rouwen en proberen om te gaan met ons diepe verlies. Bedankt voor de liefde en gebeden."

Van 1965 tot 1968 maakte Crosby deel uit van de groep The Byrds en vormde met Graham Nash en Stephen Stills de groep Crosby, Stills & Nash.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ode van Bart Arens

Vrijdagochtend tijdens Aan De Slag! eerde Bart Arens de singer-songwriter. Hij vertelt hoe Crosby zijn eerste muzikale successen beleefde met The Byrds, waarmee hij in de jaren 60 scoorde met covers van Mr. Tambourine Man (Bob Dylan) en Turn! Turn! Turn! (Pete Seeger). Na drie jaar bij de band besloten de leden dat de eigenzinnige Crosby een "pain in the ass" was, die bovendien atypische liedjes schreef, en moest hij afscheid nemen van The Byrds.

Het leidde tot een nog bekendere samenwerking: Crosby, Stills, Nash & Young. Tijdens hun ontmoeting hebben Nash en Crosby slechts veertig seconden nodig om te beseffen dat ze samen prachtige muziek zullen maken. Met de toevoeging van Stephen Stills - met wie Crosby overigens ook jarenlang ruziet - en de hulp van Neil Young op Woodstock, maakt de supergroep het legendarische album Déjà Vu, met daarop tracks als Our House en het door Crosby geschreven Almost Cut My Hair.

Tot aan zijn dood zou muziek het ankerpunt blijven in het leven van de Amerikaanse songwriter. Exemplarisch daarvoor zijn zijn woorden in een interview, waar Crosby een dilemma wordt voorgelegd: of je kan muziek blijven maken, of je leeft een gelukkig, niet-muzikaal leven met je vrouw. "Geen muziek?", antwoordt Crosby. "Geen interesse. Dat is het enige wat ik bij kan dragen, het enige waar ik mensen mee kan helpen, het enige waar ik iets beter mee kan maken. Het is het enige dat ik te bieden heb."

Bekijk de ode van Bart Arens aan David Crosby hieronder:

Ster advertentie
Ster advertentie