NPO Radio 2 Top 2000

Hoe stijf gezelschap op een cocktailparty Stuck In The Middle With You inspireerde

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe stijf gezelschap op een cocktailparty Stuck In The Middle With You inspireerde

Joe Egan, die samen met Gerry Rafferty begin jaren 70 Stealers Wheel opricht, is op 77-jarige leeftijd overleden. Ter nagedachtenis aan de muzikant duiken we in zijn grootste hit, Stuck In The Middle With You.

Joe Egan en Gerry Rafferty kennen elkaar vanaf hun tienerjaren. De twee schelen slechts 6 maanden en gaan naar dezelfde school. "Ik was altijd geïnteresseerd in muziek, net als Gerry. Maar ik hield ook veel van football en op een gegeven moment hoopte ik het als speler te maken", vertelt Egan eerder tegen Paisley Daily Express. Maar als duidelijk wordt dat er voor Egan geen carrière als topsporter in het verschiet ligt, stort hij zich met volle overgave op zijn muziek.

Rafferty is op dat moment net uit zijn eerste band The Humblebums gestapt – een samenwerking met onder andere toekomstige comedy-ster Billy Connolly - en heeft een solocarrière voor ogen. In 1971 brengt hij Can I Have My Money Back? uit, waarop Egan ook te horen is. Hoewel de plaat door critici positief wordt ontvangen, vertaalt die waardering zich niet naar gunstige verkoopcijfers. En de zanger zal het opnieuw over een andere boeg moeten gooien…

Stuck In The Middle With You

Een jaar later, in 1972 richten Egan en Rafferty samen een nieuwe band op, Stealers Wheel. Datzelfde jaar volgt het gelijknamige debuutalbum, waarmee ze meteen een klassieker op de wereld zetten, Stuck In The Middle With You. De hoop op succes is er natuurlijk altijd. Maar dat de single internationale aandacht trekt, komt toch als een verrassing voor Stealers Wheel.

Rafferty en Egan schrijven het nummer in slechts een half uur als sarcastische reactie op de muziekindustrie en de herinnering aan een cocktailparty van hun label A&M Records. "Ze gaven een lanceringsfeest in een chic restaurant in Chelsea", vertelde Rafferty later aan Record Collector. "Er stond een enorme tafel met ongeveer 50 mensen, leidinggevenden van platenmaatschappijen en hun vrouwen, en muzikanten en hun vrouwen. En de wijn vloeide rijkelijk. Het was een levendige avond, maar ik zat ingeklemd tussen twee nogal saaie labelmanagers en hun vrouwen. 2 dagen later gingen Joe Egan en ik zitten en binnen een half uur schreven we dat nummer."

'Een verdomde puinhoop'

Nog voor de Schotse band het nummer uitbrengt, liggen de verhoudingen ietwat gevoelig. Rafferty heeft een sterke mening en wil bijvoorbeeld niet op tour met de band, omdat hij van mening is dat de mannen live "een verdomde puinhoop" is. Zijn hoge eisen vormen al een obstakel tijdens de opnames voor hun titelloze debuut. De zanger en producers Jerry Leiber en Mike Stoller, die Rafferty "old-school producers" noemt, liggen niet altijd op een lijn qua werkwijze. Rafferty wijt het aan uiteenlopende culturen en generaties, al erkent de zanger later wel dat het duo qua sound uitstekend werk levert: "De problemen die we hadden, hadden eigenlijk weinig te maken met de resultaten die we behaalden", vertelt hij aan Rolling Stone.

Rafferty stapt uiteindelijk uit Stealers Wheel nog voordat Stuck In The Middle With You succes vindt. Egan imiteert zelfs de zang van Rafferty in de promovideo. Niet veel later komt het duo toch weer samen. Het succes van het nummer speelt zeker een rol in Rafferty’s terugkeer, maar een succesvolle opvolger van Stuck In The Middle blijft uit. In 1975 zet de band een definitieve punt achter hun samenspel. En de twee mannen vervolgen solo hun muzikale pad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reservoir Dogs

Het is inmiddels een bekende gang van zaken: jaren na het initiële succes van een track, herleeft het nummer dankzij een film, serie of – anno 2024 - sociale media. In '92, 20 jaar na de release van Stuck In The Middle With You, bereikt Stealers Wheel een nieuwe generatie luisteraars dankzij Quentin Tarantino. Deze wereldberoemde regisseur gebruikt het nummer in zijn film Reservoir Dogs.

De single wordt gebruikt in een beruchte scène die à la Tarantino vrij bloederig is: het sadistisch personage Vic Vega zet de radio aan – waarop dat moment Stealers Wheel te horen is – om vervolgens een politieagent te martelen. "Dat was een van die dingen waarvan ik dacht dat het heel goed zou werken", vertelt de regisseur tegen Rolling Stone. "De eerste keer dat iemand de martelscène bij dat nummer deed, had de man niet eens een geweldige auditie. Maar... het was alsof ik naar de film keek. Ik dacht: 'Oh mijn God, dit wordt geweldig!'"

Heb je een sterke maag? Check dan hieronder het fragment uit Reservoir Dogs:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stuck In The Middle With You in de NPO Radio 2 Top 2000

In 1999, de allereerste editie, komt Stuck In The Middle With You de NPO Radio 2 Top 2000 binnen en is sindsdien niet meer weg te denken uit de lijst der lijsten. Check hier hoe het nummer door de jaren heen is gestegen en gedaald.

Ster advertentie
Ster advertentie