NPO Radio 2 Top 2000

Hoe 'Under The Bridge' bijna niet werd uitgebracht

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe 'Under The Bridge' bijna niet werd uitgebracht

'Under The Bridge' werd in 1992 uitgebracht op het Red Hot Chili Peppers album Blood Sugar Sex Magik. Het groeide uit tot een grote hit, maar zou zonder producer Rick Rubin het daglicht misschien wel nooit gezien hebben.

Anthony Kiedis, de zanger van de band, schreef het grootste deel van de tekst voor 'Under The Bridge' in een periode waarin hij zich radeloos en emotioneel uitgeput voelde. Na een gevecht tegen zijn cocaïne- en heroïneverslaving was het hem gelukt om zo'n drie jaar clean te blijven, maar hij voelde dat dit een afstand creëerde tussen hem en zijn medebandleden, die nog wel marihuana gebruikten.

Eenzaamheid

Toen hij op een avond in 1991 terugreed naar huis vanuit een repetitie dacht hij terug aan zijn relatie met actrice Ione Skye. Daarover zei hij in zijn autobiografie ​Scar Tissue: "De eenzaamheid die ik voelde werd getriggerd door herinneringen aan mijn tijd met Ione en hoe ik een prachtige engel van een meisje had die me al haar liefde wilde geven. In plaats van dat destijds te omarmen, was ik downtown met fucking gangsters aan het speedballen onder een brug." Deze gevoelens zorgde er bij Kiedis voor dat de stad Los Angeles als zijn enige vriend voelde. Dit komt ook terug in de tekst van 'Under The Bridge':

"Sometimes I feel like my only friend is the city I live in, the City of Angels. Lonely as I am, together we cry"

Hoewel Kiedis ongelukkig was, betekende dat voor hem niet dat hij teruggreep naar drugs. In zijn boek vertelt hij: "Hoe verdrietig of eenzaam ik ook werd, alles was honderd miljoen keer beter dan twee jaar daarvoor, toen ik constant drugs gebruikte." Kiedis zingt hierover in het refrein:

"I don't ever want to feel like I did that day. Take me to the place I love"

Verborgen succes

Tijdens het schrijven van het album Blood Sugar Sex Magik kwam producer Rick Rubin regelmatig op bezoek bij Kiedis om zijn nieuwe materiaal door te nemen. Rubin vond in een van deze sessies een gedicht in het notitieboekje van Kiedis, genaamd 'Under The Bridge'. De producer was meteen geïnteresseerd in de aangrijpende tekst. Hij stelde daarom voor om het ook aan de rest van de band te laten zien, maar daar was Kiedis terughoudend in. Hij vond het gedicht te emotioneel en zag de match niet met de stijl van Red Hot Chili Peppers. Toch besloot hij het voor te leggen aan zijn medebandleden. En toen was het raak. Nadat hij het gedicht voor gitarist John Frusciante en drummer Chad Smith had gezongen, stonden ze meteen op en grepen ze naar hun instrumenten om een beat en gitaarakkoorden te vinden die erbij zouden passen. Om het nummer niet te zwaar te maken, koos Frusciante ervoor om 'Under The Bridge' af te maken met vrolijke akkoorden.

Hoewel de mannen 'Under The Bridge' mooi vonden, zagen ze het niet als een potentiële hit. Chad Smith vertelt: "Al onze nummers waren snel, hard en rock-achtig. We vonden het een mooi nummer, maar dachten niet dat het een succes zou worden." Daar hadden ze het flink mis. In drie landen, waaronder Nederland, belandt 'Under The Bridge' op nummer 1 en de plaat scoort in Amerika zelf een platinum plaat. Sinds 2006 staat het nummer ook steevast hoog genoteerd in de Top 2000.

Bekijk hieronder de officiële videoclip van 'Under The Bridge':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

'Under The Bridge' scoorde in 2019 plek 78 in de Top 2000. Dit was hun hoogste notering dat jaar. In totaal haalde Red Hot Chili Peppers toen met elf platen de lijst. Benieuwd naar hun andere noteringen? Of hoe hun muziek zich door de jaren heeft bewogen door de lijst? Bekijk dan hier de statistieken.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie