NPO Radio 2 Top 2000

Acht dingen die je niet wist over Imagine van John Lennon

foto: Screenshot YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Acht dingen die je niet wist over Imagine van John Lennon

Op 9 september 1971 verschijnt John Lennons grote hit Imagine. Dit zijn acht dingen die je nog niet wist over het nummer.

In de wolken

Lennon baseert de songtekst van Imagine op teksten uit het boek Grapefruit van zijn vrouw Yoko Ono. Daarin staat onder andere het zinnetje "imagine you're a cloud", dat tevens het uitgangspunt is van de hoesfoto van de single van Imagine.

Peperdure piano

De ex-Beatle schrijft Imagine begin 1971 op een Steinway-piano in zijn huis in Engeland, onder toeziend oog van Yoko. In het jaar 2000 koopt George Michael de piano voor ruim 2 miljoen dollar en doneert 'm aan het Beatles-museum in Liverpool.

Soort volkslied

Imagine wordt in mei 1971 opgenomen met Phil Spector als producer. Spector, die in 2009 voor moord veroordeeld wordt, produceert ook het Beatles-album Let It Be. "Ik beschouwde Imagine als een soort volkslied", zegt hij jaren later.

Driemansband

Naast Lennon zijn er maar twee andere muzikanten op Imagine te horen: bassist Klaus Voormann, een goede vriend en vaste sessiemuzikant van Lennon, en drummer Alan White (ook te horen op George Harrisons All Things Must Pass en later drummer van Yes).

Communistisch pamflet

In de tekst vraagt Lennon de luisteraar een wereld zonder grenzen, bezittingen en religie voor te stellen. "Imagine is in principe een communistisch pamflet", zegt hij na het verschijnen van de single. "Ondanks dat ik zelf niet bepaald een communist ben, noch tot enige (politieke) stroming behoor."

Meerdere keren een hit

Imagine verschijnt in het najaar van 1971 op single en bereikt eind november van dat jaar de vijfde plek in de Nationale Hitparade. Een postume heruitgave in 1981 bereikt ook de vijfde plek. Happy Xmas (War Is Over) staat kort daarvoor op nummer twee (onder de liveversie van Lola van The Kinks).

Met suiker erop

Na het succes van Imagine leert Lennon dat hij een politieke boodschap het beste kan verpakken in een mooie melodie, anders dan het rauwe Working Class Hero uit 1970. "Imagine was Working Class Hero met suiker erop, voor conservatievelingen zoals jij", schrijft hij in een open brief aan Paul McCartney.

Gevonden demo

Begin 2016 ontdekt technicus Rob Stevens een opname van Imagine waarvan het bestaan tot dan toe onbekend is. De demo wordt door John Lennon opgenomen in zijn thuisstudio in Ascot, vier dagen voor de officiële opnamesessies van start gaan. Tot nu toe werd alleen John Lennon zelf aangemerkt als schrijver van Imagine, maar later beweerde hij dat hij hulp had gekregen van Yoko Ono. Die credits zijn bij de heruitgave officieel aangepast.

Top 2000

In 2020 staat John Lennon met twee solo-noteringen in de Top 2000. Imagine staat op plek 26 en Working Class Hero op plek 1701.

Ster advertentie
Ster advertentie