NPO Radio 2 Top 2000

Zo klonk Iron Sky live voordat het een andere lading kreeg

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Zo klonk Iron Sky live voordat het een andere lading kreeg

In 2014 stond de Schots singer-songwriter Paolo Nutini op Pinkpop. Hij speelde zijn nummer Iron Sky, dat toen nog geen gigantische hit was. In 2015 kreeg het nummer echter een volledig andere lading na de aanslag op Charlie Hebdo.

Iron Sky wordt uitgebracht op het album Caustic Love, dat uitkomt in 2014. In eerste instantie springt het nummer er niet per se tussenuit op de plaat. Daar komt verandering in wanneer er op 7 januari 2015 een aanslag wordt gepleegd op Charlie Hebdo, een Frans satirisch weekblad. Giel Beelen besluit in zijn radioshow Iron Sky te draaien en vertaalt het refrein: "We zullen stijgen boven liefde. En boven haat. Door deze ijzeren hemel, die hard op weg is om onze geest over te nemen. Voorbij angst en richting vrijheid. Je moet het gewoon vasthouden. Je moet het gewoon vasthouden. Voor degenen die mij kunnen horen, zeg ik 'wanhoop niet'. De ellende om ons heen is slechts het doorgeven van hebzucht.'' De tekst spreekt boekdelen voor de verschrikkelijke situatie.

Strijdlied tegen terrorisme

"Dit is waar het om gaat mensen. Voorbij angst, richting vrijheid", zegt Giel. Het nummer werd na de aanslag gezien als strijdlied tegen terrorisme. Het nummer gaat namelijk over de thema's die aan gebeurtenissen als oorlogen ten grondslag liggen. Het nummer bevat een sample van de speech van Charlie Chaplin uit de film The Great Dictator. De speech is een parodie op Hitler en Mussolini en wordt beschouwd als politiek- en satirisch statement tegen het facisme en antisemitisme. Benieuwd naar de volledige betekenis van het nummer?

Top 2000

Ook in de Top 2000 was het effect van dit nummer terug te zien. In 2015 kwam het nummer namelijk binnen op plek 47. Het nummer lijkt ook nog steeds een speciale lading te hebben voor veel mensen. In 2021 stond Iron Sky namelijk op de 70e plek.

Pinkpop

In 2014, voor de aanslag, was Paolo Nutini te zien op Pinkpop. Hij speelde hier ook Iron Sky. Bekijk hieronder zijn optreden, voordat het nummer deze nieuwe lading kreeg:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie