NPO Radio 2 Top 2000

Een gitaarriff, vrijheid en CGI-apen: het verhaal achter Coldplays Adventure of a Lifetime

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Een gitaarriff, vrijheid en CGI-apen: het verhaal achter Coldplays Adventure of a Lifetime

Halverwege de 10’s brengt Coldplay een van hun meest opgewekte platen uit, A Head Full Of Dreams. Hoe de kleurrijke, groovy titeltrack van het album, Adventure of a Lifetime tot stand komt, lees je hieronder.

In 2015 verschijnt zevende album van de Britse band Coldplay, A Head Full Of Dreams. Het is de opvolger van Ghost Stories uit 2014, een meer weemoedige plaat waarop frontman Chris Martin zijn scheiding - of 'conscious uncoupling' - met actrice Gwenyth Paltrow bezingt. Volgens Britse tabloid The Sun zou de band achteraf niet helemaal tevreden zijn over het album.

'Vrij en gelukkig'

Hoe anders is dat gevoel bij het meer kleurrijke, opbeurende A Head Full Of Dreams, een album waar Coldplay jaren van droomt. In een gesprek met Nick Grimshaw op BBC Radio 1 beschrijft de zanger de plaat zelf als "het geluid van wij die vrij en gelukkig zijn en erg dankbaar dat we in onze groep zitten."

Uit de vrijheid die Coldplay voelt bij het maken van A Head Full Of Dreams rolt Adventure of a Lifetime, de titeltrack van het album. Bassist Guy Berryman vertelt aan Q magazine dat het nummer "begon als een vrije muzikale sessie en iets anders heette, Legends of zoiets. Het had een andere akkoordvolgorde en verschillende hooks. En één voor één werden er elementen weggehaald en toegevoegd."

"Ik vroeg de rest van de band om te beginnen en ik zou aankijken of er een nummer uit rolde, dus niet alles komt vanuit mij", voegt frontman Chris Martin daaraantoe. "Zo is Magic ontstaan. Op dit album gebeurde dat met Adventure of a Lifetime. Het begon met Jonny's riff."

'Blijven snoeien'

De Britse band krijgt bij het schrijven van het album hulp van het Noorse producers en songwriter-duo Stargate. Misschien doen de namen Tor Hermansen en Mikkel Eriksen niet direct een belletje rinkelen, maar het gerenommeerde team werkt eerder ook samen met wereldsterren als Rihanna en Katy Perry. "Ze kwamen altijd met iets interessants terug, iets waar wij nooit op waren gekomen", vertelt Coldplay-gitarist Jonny Buckland over de bijdrage van Stargate aan Q magazine. "Zoals de uitgesneden stem op Adventure Of A Lifetime. We hadden lang aan dat nummer gewerkt en het was behoorlijk kwetsbaar. We moesten blijven snoeien."

Adventure of a Lifetime eindigt met een woordeloos refrein, waarop alleen een aantal "Woo-hoo’s" van Martin te horen zijn. De Coldplay-frontman legt aan The Wall Street Journal uit dat die geluiden niet zomaar loze kreten zijn. "Dat is omdat ik niet wil dat iets de sfeer van de muziek in de weg staat", zegt de zanger. "Het gevoel is er, zonder dat je hoeft te omschrijven wat het is. En dat doen we best vaak. Mensen zeggen dat het een beetje repetitief is om 'oh oh oh oh oh oh' te zeggen, maar je kunt de melodie niet in woorden vertalen."

De aap uit de mouw

Bij het luchtige, uptempo nummer had de band gemakkelijk kunnen wegkomen met een live-performance als videoclip. Maar coldplay pakt graag uit, ook als het aankomt op visuals. Het idee voor "de uitbundige, door chimpansees geleide videoclip", zoals de band de clip zelf omschrijft op hun website, ontstaat na een gesprek in een vliegtuig tussen Martin en acteur en expert op het gebied van motion capture Andy Serkis, bekend van zijn rol als Gollum in Lord of the Rings.

In de clip, die is geregisseerd door Mat Whitecross, worden de bandleden getransformeerd tot CGI-geanimeerde apen en beginnen ze een flink gechoreografeerd feestje in de jungle. Kosten nog moeite werden gespaard; het duurde ongeveer 6 maanden om de videoclip te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coldplay in de NPO Radio 2 Top 2000

Coldplay is een van de hofleveranciers van de lijst der lijsten. In 2023 staan ze 24 keer in de lijst, met Fix You als hoogste notering op plek 5. Adventure of a Lifetime staat op 1003. Check hier meer statistieken rondom de NPO Radio 2 Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie