NPO Radio 2 Top 2000

Guns N' Roses trakteert New York in 1988 op een vlammend Welcome to the Jungle

foto: Bullet-Ray
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Guns N' Roses trakteert New York in 1988 op een vlammend Welcome to the Jungle

Hardrockformatie Guns N' Roses breekt in de late jaren 80 door met debuutplaat Appetite for Destruction. Tijdens een door MTV gefilmd optreden in New York in 1988 gooit de band rond Axl Rose de beuk er flink in.

Wanneer de leden van Guns N' Roses op 2 februari 1988 het podium van The Ritz in New York betreden, is Appetite for Destruction een half jaar oud. Die eerste plaat, met hits als Sweet Child O' Mine en Paradise City, zou uiteindelijk 30 miljoen keer over de toonbank gaan, maar was op dat moment nog geen enorme hit. Met het door MTV gefilmde concert hoopt de Amerikaanse groep zich dan ook definitief te bewijzen.

Welcome to the Jungle

En dat lukt. De explosieve groep, waarvan de leden op dat moment halverwege de twintig zijn, betreedt de club in LA vol vuur en energie en geeft een optreden dat het publiek, zowel in de zaal als voor de tv, overtuigt van de kracht van de band. Kijk hieronder naar de live-versie van Appetite for Destruction-openingstrack Welcome to the Jungle.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uiteindelijk zou Appetite for Destruction in augustus 1988, ruim een jaar na de release de top van de hitlijsten bereiken. De klassieke line-up, bestaande uit zanger Axl Rose, bassist Duff McKagan, gitaristen Slash en Izzy Stradlin en drummer Steven Adler zou niet lang standhouden. Laatstgenoemde wordt vanwege problemen met verslaving tijdens de opnames van opvolger Use Your Illusion uit de band gezet, Stradlin verlaat de band tijdens de tour rond het in 1991 verschenen dubbelalbum en Slash en McKagan volgen enkele jaren later zijn voorbeeld.

Not In This Lifetime

Rose blijft als enige lid constant actief onder de naam Guns N' Roses en brengt, met een leger gastmuzikanten, in 2008 nog het langverwachte album Chinese Democracy uit. In 2016 is er dan eindelijk de Not In This Lifetime-tournee, waarin de zanger opnieuw met Slash en McKagan op het podium staat. Een volledige reünie is het niet: Stradlin en Adler zijn niet aanwezig.

Desondanks is de tournee een enorm succes, met onder andere twee optredens in het Goffertpark in Nijmegen. Op 23 juni 2022 staat Guns N' Roses in het Stadspark in Groningen.

Guns N' Roses in de NPO Radio 2 Top 2000

Welcome to the Jungle is een van de elf noteringen voor Guns N' Roses in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2021 staat het nummer op 314 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie