NPO Radio 2 Top 2000

Hoe Gary Numan met Are 'Friends' Electric? een elektronische revolutie teweegbracht

foto: Screenshot Youtube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe Gary Numan met Are 'Friends' Electric? een elektronische revolutie teweegbracht

Gary Numan vertelt in een aflevering van Top 2000 a gogo het verhaal van Are 'Friends' Electric?, een baanbrekend nummer voor de elektronische muziek.

Are 'Friends' Electric? verschijnt in 1979 op het album Replicas van de Britse band Tubeway Army, waar Gary Numan deel van uitmaakte. Oorspronkelijk een punkband, maar nadat Numan in contact komt met een Minimoog synthesizer komt daar verandering in. Zo gebruikt Numan het instrument om punkriffs om te zetten in synthesizerriffs.

Elektronische sciencefiction

Are 'Friends' Electric? heeft niet de typische kenmerken van een hit, of zoals Numan het zelf verwoordt: "Je kunt er niet op dansen, er is geen refrein, het duurt lang en het gaat over robotprostituees." Toch blijken zijn zelfgeschreven sciencefiction verhalen een goede match te zijn met elektronische muziek. Are 'Friends' Electric groeit uit tot een hit onder het Britse volk, later word het nummer ook opgepikt door de radio. Ook in Nederland verschijnt het nummer in de hitlijsten.

Cars

Al vrij snel na het uitbrengen van Replicas brengt Gary Numan onder zijn eigen naam het album The Pleasure Principle uit. Op dit album is zijn wereldhit Cars te vinden. Hierop ging Numan wederom los met het elektronische geluid en werden alle gitaren vervangen door Moog-synthesizers.

Benieuwd naar het hele verhaal? Bekijk de aflevering hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie