NPO Radio 2 Top 2000

Joni Mitchell speelt vroege liveversie van Little Green in New York

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Joni Mitchell speelt vroege liveversie van Little Green in New York

Met haar vierde studioalbum Blue levert Joni Mitchell op 22 juni 1971 het bekendste werk van haar carrière af. Vier jaar voor de release speelde ze Little Green, een van de meest aangrijpende nummers op de plaat, al live in New York. Bekijk het optreden hier.

Dankzij nummers als River en A Case of You groeide Blue uit tot een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Joni Mitchell. Op de plaat uit 1971 staat ook het zeer persoonlijke Little Green, dat ze vijf jaar eerder al schreef.

Adoptie

In 1966 was Mitchell, die op dat moment in Toronto woonde, nog een onbekende zangeres die amper rond kon komen. Toen ze beviel van een dochter, maakte ze de zware beslissing om haar ter adoptie af te staan, omdat ze zich realiseerde dat ze niet goed voor haar zou kunnen zorgen. Over die ervaring schreef ze Little Green, waarin Mitchell zingt hoe ze hoopt dat het goedkomt met haar kind.

Quote

So you sign all the papers in the family name / You're sad and you're sorry, but you're not ashamed / Little green, have a happy ending

Joni Mitchell, Little Green

Pas in 1993 werd publiekelijk bekend dat Mitchell een dochter had die ze ter adoptie had afgestaan, nadat een oud-kamergenoot uit haar studententijd het verhaal verkocht aan een roddeltijdschrift. "Ik was straatarm", reageerde Mitchell in een interview. "Een ongelukkige moeder kan geen gelukkig kind opvoeden."

Bekijk hieronder een vroege uitvoering van Little Green uit 1967:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Racoon

Tijdens de Stemweek voor de NPO Radio 2 Top 2000 van 2022 brak Racoon-zanger Bart van der Weide een lans voor Little Green, dat volgens hem een plek in de lijst verdient. Tijdens een intiem optreden van Racoon zong hij een cover van het nummer van Joni Mitchell.

Bekijk de cover hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blokhuis de Podcast

Deze week dook Leo Blokhuis in de muzikale carrière van Joni Mitchell in Blokhuis de Podcast. Check de aflevering hier!

Joni Mitchell in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Joni Mitchell één keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Both Sides Now staat op plek 1028 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie