Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: Joni Mitchell omarmt de Jazz

  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Joni Mitchell omarmt de Jazz

Joni Mitchell wordt door allerlei muzikanten, van Prince tot David Crosby, gezien als een van de beste singer-songwriters ooit. Vorige week gaf Joni Mitchell, omringd door muzikale vrienden een concert. Voor Leo een aanleiding in haar werk te duiken.

En Leo pakt niet haar beroemde album Blue als uitgangspunt, maar de plaat waarop ze de jazz ontdekt! Court & Spark uit 1974. Het is de plaat die misschien wel het meest van al haar albums de muzikale genialiteit van Joni onderstreept.

Joni kreeg in 2015 een hersenbloeding en kon niet meer praten of lopen. Ze herstelde wonderbaarlijk. In november 2018 meldde haar oude vriend David Crosby dat ze weer leerde lopen. In de zomer van 2022 verscheen ze zelfs weer op het podium.

Both Sides Now is een van de bekendste nummes van Joni Mitchell. Ze bracht het in 1969 uit op haar album Clouds, maar haar eigen versie werd niet op single uitgebracht, en werd dus ook geen hit. Het jaar daarvoor had Judy Collins er namelijk al een hit mee gescoord in de VS.

Er was steeds meer succes voor de covers dan voor Joni’s origineel. Maar Joni was ook geen single-artiest die hits moest scoren. Zij maakte juist prachtige albums. Blue uit 1971 is een meesterwerk. Het kan je smaak niet zijn, maar veel muzikanten zien het album als een masterclass songwriting. Misschien moet Leo daar maar eens een aparte podcast over maken.

Want wat Blokhuis betreft is het niet helemaal terecht dat we bij Joni Mitchell altijd meteen aan haar folkmuziek denken; alsof die geniale plaat Blue in de weg staat en het zicht vertroebelt op de schoonheid van haar jazzplaten.

Joni Mitchell, ongelofelijk muzikaal en zo veelkleurig. Fijn dat ze terug was op het podium. De opnamen van het Newport Folk Festival komen binnenkort officieel uit. Wie weet wat zij nog meer in petto heeft.

Wil je meer weten over de jazzplaten van Joni Mitchell?

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

#23 - Joni Mitchell omarmt de jazz (S04) - Blokhuis de Podcast

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie