NPO Radio 2 Top 2000

Back to the Future liftte mee op het succes van Huey Lewis & The News

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Back to the Future liftte mee op het succes van Huey Lewis & The News

De Back to the Future-trilogie is een van de meest iconische filmreeksen van de jaren 80. Voor het eerste deel ontstond in 1985 een enorme hype, deels door het succes van de soundtrack van Huey Lewis & The News, vertelt de zanger in Top 2000 a gogo.

Miljoenen bioscoopbezoekers zien Marty McFly (Michael J. Fox) in 1985 dertig jaar teruggaan in de tijd met een DeLorean in Back to the Future. Die filmklassieker werd voorzien van een titelsong die óók iconisch was: The Power of Love van Huey Lewis & The News. Vanaf zijn ranch in Montana blikt Lewis in Top 2000 a gogo terug op dat succes.

'Schrijf maar gewoon een nummer'

"We werden gebeld door de producenten van de film, Steven Spielberg en Bob Zemeckis. Ze zeiden dat ze een film hadden geschreven waarin de favoriete band van Marty McFly, het hoofdpersonage, Huey Lewis & The News was, en vroegen of ik een nummer voor de film wilde schrijven", legt Lewis uit. De zanger voelt zich gevleid door de vraag, maar geeft ook meteen aan dat hij Back to the Future niks vindt als songtitel. Dat maakt niet uit: "Schrijf maar gewoon een nummer", zeggen Spielberg en Zemeckis.

Die song wordt The Power of Love. Nadat Zemeckis de oorspronkelijke demo niet vrolijk genoeg vindt, voegt slaggitarist Johnny Colla de opzwepende akkoorden toe aan het nummer, waarmee ook Zemeckis overstag gaat. De oorspronkelijke demo is overigens nog wel te horen in de uiteindelijke film, in de scène waarin Marty McFly gitaar speelt voor zijn docenten. Een van die docenten in de scène wordt overigens door Huey Lewis zelf gespeeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na 9 weken in de bioscoop

The Power of Love verschijnt in 1985 als single, en het nummer is vrijwel meteen een hit. Dat succes heeft een flinke impact op de film, legt Lewis uit: "Back to the Future vestigde een record voor de minste tijd tussen de opnames en de dag dat de film uitkwam, 9 weken. De reden daarvoor is dat The Power of Love uitkwam en elke week hoger stond in de hitlijsten. Bob Zemeckis zei: 'Die film moet nu in de bioscoop, de song is een hit!'"

In Top 2000 a gogo vertelt Lewis verder hoe het succes van The Power of Love ervoor zorgde dat hij zijn ranch in Montana kan kopen, waar de Amerikaan zich richt op het verbeteren van de leefomstandigheden voor de lokale diersoorten. Bekijk de volledige aflevering hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Power of Love in de NPO Radio 2 Top 2000

The Power of Love van Huey Lewis & The News stond in 2004 voor het laatst in de NPO Radio 2 Top 2000. In dat jaar was het nummer te vinden op plek 1961 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie