Artiest

Huey Lewis & The News

  1. Artiestenchevron right
  2. Huey Lewis & The News
Mede dankzij de Robert Zemeckis blockbuster Back To The Future uit 1985 zal Huey Lewis and the News niet snel vergeten worden. Het nummer ´The Power Of Love´ was de soundtrack voor deze film en werd zelfs genomineerd voor een Oscar voor de beste muziek.

De kroegband ´Clover´ verhuist in 1976 van San Francisco naar Engeland om het in de Britse Pub-rock scène te gaan maken. Ze brengen hier een aantal plaatjes uit, maar het grote succes laat op zich wachten. Wel begeleiden ze, zonder Lewis, Elvis Costello op zijn debuutalbum My Aim Is True. De band gaat terug naar Amerika en keert hier weer terug in het kroegencircuit. 

Opstarten

In 1980 krijgen ze een platencontract aangeboden en kort daarna brengen ze hun eerste Amerikaanse album uit. Ook veranderen ze hun naam van Clover in Huey Lewis and the American Express. Maar na enig tongbreken verzoekt de platenmaatschappij hen de naam te veranderen. Het wordt Huey Lewis and the News (HLN). 

Vertraging

Er volgen een aantal kleine hitjes, maar omdat de platenmaatschappij vertraging oploopt bij het uitbrengen van het derde album, is HLN meteen weer terug bij af. Ze besluiten om met een bus op tournee te gaan, om in ieder geval de naamsbekendheid hoog te houden. 

Platina

In het najaar van 1983 komt dan eindelijk het langverwachte derde album Sports uit. Door hun succesvolle tournee en de grappige clips die op MTV te zien zijn, wordt Sports de eerste platina plaat voor HLN. 

Soundtrack Back to the Future

De film Back to the Future komt in 1985 op de proppen. Met het nummer ´The Power of Love´, de soundtrack voor deze film, speelt de band zich in de kijker voor een Oscar. Ze slepen hem echter niet in de wacht. Het nummer wordt wel een nummer 1 hit. In datzelfde jaar draagt HLN ook bij aan een andere succesplaat, namelijk ´We Are The World´ van USA For Africa. 

Plan B

De band, die nog steeds optreedt,  brengt in 1996 een verzamelalbum uit met daarop hun grootste hits. Hun persoonlijke favoriete nummers worden in 2001 uitgebracht op het album Plan B.