NPO Radio 2 Top 2000

'Ik ben op de radio!' Hoe Hold The Line de eerste hit van Toto werd

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. 'Ik ben op de radio!' Hoe Hold The Line de eerste hit van Toto werd

Op de dag dat Toto-frontman Bobby Kimball zijn 76ste verjaardag viert, duiken we in een van de grootste hits van de rockband uit Los Angeles: Hold The Line. De kenmerkende pianoriedel, de krachtige gitaarriffs en epische zang van Kimball: een echte Top 2000-klassieker.

Zes muzikanten vormen in 1977 de band Toto. Het zestal kende elkaar al een tijdje uit de muziekwereld. Toetsenist David Paich had al furore gemaakt met Boz Scaggs. Paich was weer bevriend met Jeff Porcaro, die goed kon drummen. David Hungate speelde bas in de band van Boz Scaggs, waar Steve Lukather al eens had ingevallen op gitaar. De broer van drummer Jeff Porcaro, Steve, werd aangesteld als tweede toetsenist en uiteindelijk vond de band met Bobby Kimball een goede zanger. Toto was geboren.

Hoewel, nog niet helemaal. De naam Toto bestond namelijk nog helemaal niet. Het debuutalbum was zelfs al helemaal af toen de band nog naamloos was. Het verhaal gaat dat Jeff Porcaro 'Toto' op de demotapes schreef om ze afzonderlijk van de opnames van andere artiesten te houden. In de jaren '80 veranderde dat verhaal: de band is vernoemd naar het hondje Toto uit The Wizard of Oz.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik ben op de radio!'

Het album Toto bracht vier singles voort, waarvan Hold The Line als eerste werd uitgebracht. Het wordt ook gelijk een grote internationale hit. De bandleden van Toto konden hun geluk niet op toen Hold The Line uitgebracht werd, vertelt gitarist Steve Lukather: "Mijn moeder belde me op en zei: 'Zet de radio aan!' Ik hoorde Hold The Line en begon in m'n onderbroek door het huis te rennen en te schreeuwen: 'Ik ben op de radio!'"

Zanger Bobby Kimball vond het ook een bijzonder moment. "Ik had m'n wekkerradio gezet en werd wakkergemaakt terwijl Hold The Line gedraaid werd. Mijn kamer was helemaal donker en ik zocht als een gek naar de telefoon om David Paich te bellen. Toen ik hem eindelijk te pakken had, hoorde ik Paich schreeuwen van geluk terwijl hij struikelend op zoek ging naar zijn radio."

Ringo Starr

Met Hold The Line had Toto direct een klassieker te pakken. Het nummer wordt nog steeds tijdens bijna ieder concert van de band gespeeld. Sinds Steve Lukather de band van ex-Beatle Ringo Starr vergezelt, heeft Hold The Line ook een vaste plek op de setlists van de legendarische drummer.

Terugkijkend vindt drummer Jeff Porcaro Hold The Line nog steeds een bijzonder nummer: "Het heeft heavy metal-akkoorden en de kenmerkende noten op de piano. We namen een funky Sly Stone-drumgroove en mixten dat met hardrock."

Luister Hold The Line hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toto in de NPO Radio 2 Top 2000

Toto heeft in 2022 acht noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. Hold The Line is er daar natuurlijk één van: het nummer staat op plek 301. Africa staat al jaren het hoogst en scoorde zelfs enkele top 10-plekken. In de meest recente editie van de Top 2000 stond Africa op nummer 17.

Ster advertentie
Ster advertentie