Top 2000

Vijf feitjes over Space Oddity van David Bowie

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Vijf feitjes over Space Oddity van David Bowie

Ground control to Major Tom! Precies 53 jaar geleden neemt David Bowie het legendarische Space Oddity op. Wist jij deze feitjes al over het nummer?

1. Space Oddity is geïnspireerd op 2001: A Space Odyssey

David Bowie schrijft Space Oddity naar aanleiding van de film uit 2001: A Space Oddyssey van Stanley Kubrick. De held uit Space Oddity is ene Major Tom, de astronaut die vanuit het heelal aan zijn collega’s op aarde vertelt dat hij in het heelal blijft. Het is de eerste hit waaruit Bowies diepe fascinatie voor het buitenaardse blijkt. "Het was het gevoel van isolement waarmee ik te maken had", vertelde Bowie in 2012 aan het blad Classic Rock over het zien van de film. "Ik vond het allemaal geweldig. Ik was erg stoned toen ik het ging zien - meerdere keren - en het was echt een openbaring voor mij. Het zorgde ervoor dat het lied op gang kwam.”

2. Er bestaat een Italiaanse versie van Space Oddity

In hetzelfde jaar dat Space Oddity wordt uitgebracht neemt Bowie ook een versie op met Italiaanse teksten. In plaats van de Engelse woorden direct te vertalen, wordt de Italiaanse songwriter Mogul ingehuurd om praktisch vanaf het begin nieuwe teksten te schrijven. Ragazzo Solo, Ragazza Sola (Lonely Boy, Lonely Girl) is een liefdeslied en Major Tom wordt nooit genoemd.

Luister hieronder naar de versie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. De BBC speelt Space Oddity tijdens de maanlanding

Space Oddity wordt door de BBC gebruikt tijdens de eerste maanlanding. Het nummer klinkt niet bepaald als promotiemateriaal voor de missie. Het eindigt op een sombere toon met Major Tom "floating like a tin can" door de ruimte. Bowie vertelde er later over: "Het is duidelijk dat een iemand bij de BBC zei: 'Oh dat ruimtelied, dat zal geweldig zijn.' Um, maar hij strandt in de ruimte, meneer.' Niemand had het hart om de producer dat te vertellen."

4. Space Oddity helpt Bowie een platencontract te krijgen

In 1969 neemt Bowie een demoband op met het idee om deze te gebruiken om een deal te sluiten met Mercury Records. Die tape bevatte een vroege versie van Space Oddity en op basis van de demo tekende Mercury hem voor een deal voor één album. Tony Visconti, die Bowie's titelloze album uit 1969 produceerde, was geen groot fan van Space Oddity. Hij dacht dat het nummer een goedkope poging was om geld te verdienen aan de Apollo 11-missie, en hij schakelde iemand anders in om die specifieke single te produceren.

5. Space Oddity speelt in de Tesla die Elon Musk de ruimte instuurt

"Ground Control to Major Tom (ten, nine, eight, seven, six)." Die tekst klinkt in februari 2018 in de Tesla die samen met de raket 'Falcon Heavy' de lucht in wordt geschoten. Het gaat om een raket die uit drie delen bestaat en zwaar materieel de lucht in kan schieten. In de auto was een radio ingebouwd, waarop het nummer Space Oddity van David Bowie te horen was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

David Bowie in NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 staat Bowie 22 keer in de lijst der lijsten. Zijn hoogste notering is Heroes op plek 24. Space Oddity staat op 119. Benieuwd naar de meest populaire artiesten in de lijst? Check dan onze statistieken!

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie