NPO Radio 2 Top 2000

Dire Straits trakteert Londen op onvergetelijke liveversie van Sultans of Swing

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Dire Straits trakteert Londen op onvergetelijke liveversie van Sultans of Swing

Met twee optredens in de Hammersmith Odeon in Londen zet Dire Straits in 1983 legendarische shows neer. Een van de hoogtepunten van die concerten is een ruim tien minuten durende versie van debuutsingle Sultans of Swing.

Wanneer Mark Knopfler in juli 1983 met Dire Straits in Londen het podium opstapt, zet hij een van de meest legendarische shows uit zijn loopbaan neer. De optredens werden vastgelegd op het live-album Alchemy, waarop de groep bekende tracks als Telegraph Road, Private Investigations en Romeo and Juliet neer.

Sultans of Swing

Een van de hoogtepunten van de optredens in de Hammersmith Odeon is de uitvoering van Sultans of Swing, de single waarmee de Britse band in 1978 debuteert. De band nam de single op met een minimaal budget: de studiosessie kostte destijds slechts 120 pond. In eerste instantie weet Sultans of Swing weinig indruk te maken in de hitlijsten, maar de song krijgt in de maanden die volgen steeds meer aandacht op de radio. Uiteindelijk vormt de track het startschot van een carrière vol hits en stadionshows.

De studioversie van Sultans of Swing duurt ruim vier minuten, maar op het podium in Londen rekt Dire Straits het nummer uit tot meer dan tien minuten, waarin Knopfler de ruimte krijgt om zijn onnavolgbare gitaarwerk te demonstreren.

Bekijk het optreden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sultans of Swing in de NPO Radio 2 Top 2000

Sultans of Swing is in 2021 een van de veertien noteringen voor Dire Straits in de NPO Radio 2 Top 2000. Op plek 25 doet het nummer het uitstekend, al is er een track die nóg beter scoort: Brothers in Arms staat op 18.

Ster advertentie
Ster advertentie