NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter Through The Barricades van Spandau Ballet

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter Through The Barricades van Spandau Ballet

In een aflevering van Top 2000 a gogo vertelt Spandau Ballet je het verhaal achter Through The Barricades.

Nummer is binnen twaalf uur af

Gitarist Gary Kemp vertelt: "Een jongen die promotieartikelen voor ons verkocht, Thomas, ging terug naar Belfast en vond de dood tijdens de onlusten." Als Spandau Ballet in die stad is voor een optreden, laat de broer van Thomas zijn graf zien. Kemp: "Ik stond versteld over hoe men daar leefde. En over de wegversperringen die overal lagen." Zo ontstaat voor Kemp de inspiratie voor Through The Barricades. Hij legt uit: "Ik woonde met John in Dublin en midden in de nacht schreef ik eerst de tekst. De volgende ochtend schreef ik de muziek. John lag nog in bed. Ik maakte het binnen twaalf uur af en toen maakte ik John wakker. Om drie uur 's middags."

Quote

"Verbluffend. Ik had nog nooit zoiets moois gehoord."

Drummer John Keeble

Wereldwijd van toepassing

Het nummer is volgens Spandau Ballet-drummer John Keeble één van de beste nummers die de band ooit heeft gemaakt: "Verbluffend. Ik had nog nooit zoiets moois gehoord. Het blijft een kick om 'm te spelen." Voormalig frontman Tony Hadley vult aan: "Sommige nummers hebben vrij vage teksten. Maar dit ging over liefde die over grenzen heen gaat. Toen de Berlijnse muur viel, traden we daar op en iedereen was in tranen. Omdat het niet alleen op Ierland, maar op de hele wereld van toepassing is."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 a gogo over Through The Barricades hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spandau Ballet in de NPO Radio 2 Top 2000

Spandau Ballet staat in 2023 met twee noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. Through The Barricades op plek 692 en Gold op plek 815.

Check hier de volledige NPO Radio 2 Top 2000 lijst van 2023

Ster advertentie
Ster advertentie