NPO Radio 2 Top 2000

In Dog Days Are Over viert Florence Welch regen na zonneschijn

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. In Dog Days Are Over viert Florence Welch regen na zonneschijn

Als een worstelende Florence Welch een groot, kleurig kunstwerk tegenkomt, wordt ze geïnspireerd. Met Dog Days Are Over scoort de zangeres niet alleen een hit, maar vindt ze ook een hoop.

Florence And The Machine, bestaande uit Florence Welch en haar begeleidingsband, brengt in 2008 Dog Days Are Over uit. Welch schrijft het nummer tijdens een moeilijke periode in haar leven; haar relatie is beëindigd en ze worstelt met middelenmisbruik. De zangeres gebruikt het nummer om zichzelf eraan te herinneren dat er betere tijden in aantocht zijn.

Het nummer gaat over hoop, vrijheid en bevrijding en is dan ook erg belangrijk voor de zangeres. In een interview met The Hollywood Reporter vertelt Florence: "Het ging over het omarmen van dingen waar je vroeger bang voor was. Alsof je naar jezelf in de spiegel kijkt en je niet verdrietig voelt."

Het begin van een betere levensfase

Florence haalt inspiratie uit een kunstwerk dat ze tegenkomt tijdens haar dagelijkse fietstocht in Londen. Het werk van kunstenaar Ugo Rondinone spelt 'DOG DAYS ARE OVER' in grote, regenboogkleurige letters.

Het werk is een verwijzing naar de oude Grieken die geloofden dat 'dog days' de heetste en meest uitdagende dagen van het jaar waren. Net als het kunstwerk, symboliseert het nummer het einde van een moeilijke periode en het begin van een betere levensfase.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dog Days lijken écht voorbij

Na meerdere optredens in televisieprogramma’s krijgt het nummer hernieuwde aandacht en keert het in 2010 terug in de hitlijsten. Als reactie hierop wordt het nummer datzelfde jaar opnieuw als single uitgebracht en wint het vervolgens een Brit Award.

Na 15 jaar worden mensen opnieuw herinnerd aan de hit Dog Days Are Over wanneer het nummer in de bioscoop een gevoelige snaar raakt bij het publiek in Guardians of the Galaxy vol. 3. De dagen na release van de film begint het nummer nieuwe records te vestigen in het aantal streams op Spotify en verschijnt het weer in de hitlijsten.

Ook Welch kan een bioscoopbezoekje natuurlijk niet afslaan. "Ik huilde de hele film door. Maar toen de Guardians of the Galaxy begonnen te dansen op Dog Days Are Over, was ik het echt kwijt", laat ze weten in een bericht op TikTok.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Florence And The Machine in de NPO Radio 2 Top 2000

Dog Days Are Over staat sinds 2016 in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2022 stond het nummer genoteerd op plek 1267.

Ster advertentie
Ster advertentie