NPO Radio 2 Top 2000

Patrick Bruel over Casser La Voix: 'Het was een schreeuw'

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Patrick Bruel over Casser La Voix: 'Het was een schreeuw'

In deze aflevering van Top 2000 a gogo blikt Patrick Bruel terug op het ontstaan van zijn grootste internationale hit, Casser La Voix. "Heel veel mensen herkenden zich in die schreeuw."

De studioversie van Casser La Voix is in 1989 al een groot succes voor Patrick Bruel, maar de twee jaar later als single verschenen live-uitvoering deed het in Nederland nog beter. In Top 2000 a gogo blikt de Franse zanger terug op het ontstaan van die enorme hit, na een lange nacht.

'Het moest eruit'

Na een optreden in La Rochelle in 1987 wandelt Bruel 's nachts door de Franse havenstad, waar hij allerlei mensen ontmoet. "Ik was om 6 uur 's ochtends terug in mijn hotel, en een beetje dizzy", vertelt hij over de nacht waarin hij Casser La Voix schreef. "Toen pakte ik m'n gitaar. Iedereen sliep, dus ik zong zachtjes." Maar het refrein, dat bekend werd vanwege de hemeltergende schreeuw van Bruel, schreeuwde hij door de hotelkamer. "De gast in de kamer naast me riep: 'Hey, ga je lekker daar?'"

"Het was een schreeuw, het moest eruit", zegt de zanger over het nummer, waarvan de titel zich laat vertalen als "breek de stem". En die rauwe emotie is volgens hem de reden dat Casser La Voix het zo goed deed. "Die emotie, die energie, die noodzaak, die schreeuw. Dat ging goed samen met de energie van mensen die zich erin herkenden. Ze herkenden zich in die schreeuw, en op die manier leerden ze mij kennen."

Johan Cruijff

Overigens vertelt Bruel in Top 2000 a gogo niet alleen over het ontstaan van Casser La Voix. De Fransman gaat ook in op zijn grote idool: Johan Cruijff. "Ik had zijn posters in mijn kamer hangen, ik welde net zoals hem zijn. Hij heeft de voetbalgeschiedenis veranderd. Hij heeft het nieuwe voetbal uitgevonden. Hij was voetbal."

Bekijk de aflevering van Top 2000 a gogo met Patrick Bruel hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Patrick Bruel in de NPO Radio 2 Top 2000

Met Casser La Voix heeft Patrick Bruel, op één jaar na, altijd in de NPO Radio 2 Top 2000 gestaan.

Ster advertentie
Ster advertentie