Programma

De Gouden Strot van Mark Hollis

foto: Still YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Mark Hollis

Het is weer tijd voor De Gouden Strot! Emmely eert iedere week de beste, meest unieke en opvallende zangers en zangeressen. Vandaag is het de beurt aan compromisloos kunstenaar Mark Hollis van Talk Talk om het erepodium te bestijgen.

Mark Hollis geboren wordt in 1955 geboren in Tottenham, Londen. Hij wil eigenlijk kinderpsycholoog worden en volgt een opleiding, maar hij maakt die niet af. Zijn broer werkt op dat moment in de muziekindustrie en dat lijkt Hollis ook wel wat. Na een serie vreselijke baantjes waagt hij in 1977 de sprong met zijn band The Reaction. Ze maken een demo en daar staat het liedje Talk Talk Talk Talk op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met The Reaction wordt het niks; de band valt na één single al uit elkaar. Maar de demo vormt wel de inspiratie voor de naam van Hollis’ nieuwe band, namelijk Talk Talk. En een nieuwe versie van het nummer wordt een van de eerste singles.

The Colour of Spring

Aanvankelijk wordt de band vaak vergeleken met Duran Duran. Beide bands voeren een dubbele naam, ze zijn getekend bij hetzelfde label, worden bijgestaan door dezelfde producer en als kers op de taart zijn de twee groepen ook nog eens samen op tour geweest. Maar Mark Hollis en Talk Talk willen met niemand vergeleken worden. Ze hebben eigenlijk maar één wens: de muziek maken die ze willen maken, zonder compromis. En dat doen ze met het album The Colour of Spring, met daarop onder andere Life's What You Make It en Living in Another World.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De eerste tracks van Talk Talk zijn een groot succes. Maar dan slaat de band een minder commerciële weg in. De opvolger Spirit of Eden is geweldige mix van rock, jazz, klassiek en ambient. Talk Talks label EMI spant een rechtszaak aan; de band zou de plaat opzettelijk ontoegankelijk en niet-commercieel hebben gemaakt. Tot een proces komt het niet, maar Talk Talk vertrekt en kiest voor EMI’s concurrent, Polydor.

'De grootste'

Mark Hollis stopt eerder al toeren omdat hij meer tijd met zijn familie wil doorbrengen. En in '91 stapt hij uit Talk Talk. Hij speelt soms nog mee met andere artiesten en brengt nog een soloalbum uit. In 2019 overlijdt Mark Hollis op 64-jarige leeftijd. Talk Talk-bassist Paul Webb noemt Hollis na zijn overlijden op Facebook een genie. "Mark wist hoe je met geluid en ruimte diepte kon geven aan gevoel", schrijft hij. "Hij was een van de groten, zo niet de grootste."

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie