NPO Radio 2 Top 2000

Skik speelt Op Fietse live met rapper Rudeboy op Lowlands in 1999

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Skik speelt Op Fietse live met rapper Rudeboy op Lowlands in 1999

Drentse band Skik breekt in 1997 landelijk door. Twee jaar later krijgen ze het Lowlands-publiek aan het springen met Op Fietse.

In 1994 richten Daniël Lohues, Maarten van der Helm en Marlen Davers Drentse band Skik op. Slechts twee jaar later, op 9 juni 1996, mag de band als voorprogramma van Bon Jovi optreden in Enschede. In 1997 brengt het trio doorbraakalbum Niks Is Zoas 't Lek uit, waar onder andere Op Fietse op staat.

Nationaal fietsnummer

Het nummer komt destijds hoog binnen in de hitlijsten en is binnen de kortste tijd omgedoopt tot het nationale fietsnummer van Nederland. Er wordt zelfs een VVV-fietsroute (de Skik-route) uitgezet langs de plekken die zanger Lohues benoemt in het nummer. In 2005 wordt het verkozen tot beste Drentse nummer ooit.

Lowlands

In 1999 staat Skik op Lowlands. Zodra de eerste gitaarakkoorden gespeeld worden en de mondharmonica ingezet wordt, gaat het publiek al springend volledig uit z'n dak. Aan het einde van het nummer stopt Lohues met gitaarspelen en zingen. "Oké Lowlands, moet je nou 'ns zien!", roept de zanger. Niemand minder dan rapper Rudeboy van band Urban Dance Squad komt het podium opgerend. Na een stukje rappen, waagt hij zich zelfs aan het Drents. "Wie döt mij wat, wie döt mij wat", zingt de rapper onder begeleiding van Lohues op de elektrische gitaar. Samen maken ze het net nummer af.

Check het optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op Fietse in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat het nummer op plek 311 in de lijst der lijsten. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de NPO Radio 2 Top 2000? Check dan hier onze statistieken!

De Koninklijke 500

Wij zijn op zoek naar de beste muziek van eigen bodem. Kies jij voor Smoorverliefd van Doe Maar of toch liever Love You More van Racoon? Geef jouw favorieten nu door!

Stem hier voor De Koninklijke 500

Ster advertentie
Ster advertentie