NPO Radio 2 Top 2000

Stevie Wonder schreef Superstition voor Jeff Beck, maar bracht het zelf uit

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Stevie Wonder schreef Superstition voor Jeff Beck, maar bracht het zelf uit

We kennen Superstition natuurlijk voornamelijk als Stevie Wonders funkplaat, en daarbij ook een van zijn grootste hits. Maar het nummer was eigenlijk bedoeld voor Jeff Beck…

Begin jaren 70 ontmoet Wonder Britse gitarist Jeff Beck in New York, en de twee sluiten ter plekke een dealtje: Beck speelt gitaar op een van de nummers op Wonders album Talking Book, en in ruil daarvoor schrijft Wonder een nummer voor hem. Dit wordt Superstition: een nummer dat Wonder bedenkt terwijl hij op tournee is met The Rolling Stones. “Ik zat achter de drum, en het eerste dat ik bedacht was de drumpartij, daarna kwam de clavinetpartij en toen begon ik de melodie te zingen’, vertelt hij in 2000 aan NPR.

Bakken potentie

Beck en Wonder jammen samen en komen tot het eindproduct. Motown, het label waar Wonder jarenlang bij zat, ziet er echter zoveel potentie in dat ze hem overhalen om het nummer toch maar zelf uit te brengen als hit in 1972. De rest is geschiedenis. De versie van Wonder gaat de boeken in als het eerste mainstream nummer waarin de clavinet (een elektrisch toetsinstrument) prominent voorbijkomt. Dit alles weerhoudt Jeff Beck er trouwens niet van het nummer een poosje later alsnog ook zelf uit te brengen met zijn band Beck, Bogert & Appice in 1973.

Quote

'Als je gelooft in dingen die je niet begrijpt, dan zul je lijden'

Stevie Wonder

Niet bijgelovig

Wonder schrijft het nummer over mensen die bijgelovig zijn. “Ik denk dat de reden waarom ik over bijgeloof praatte, was omdat ik er zelf echt niet in geloofde”, vertelt hij in hetzelfde interview met NPR. “Ik geloofde niet in de verschillende dingen die mensen zeiden over glas breken, of over het getal 13 dat pech zou brengen en al die ander dingen. En tegen hen zei ik: ‘Als je gelooft in dingen die je niet begrijpt, dan zul je lijden’ (When you believe in things you don’t understand, then you suffer).

Do your thing, son!

Jaren later, bij de 25ste verjaardag van de Rock and Roll Hall of Fame, spelen de mannen het nummer samen live. Veel fans beschouwen deze versie als een van de beste liveversies ooit van dit nummer, wat voornamelijk komt door de flinke dosis passie, gevoel en funk die de muzikanten naar het podium brengen. De mannen zitten er lekker in, als Wonder roept: "Jeff, do your thing, son!" En die kreet pakt hij met beide handen aan: hij serveert een fantastische gitaarsolo met bijna buitenaardse klanken.

Bekijk het optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stevie Wonder in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Stevie Wonder 6 keer in de lijst der lijsten. Zijn hoogste notering is Sweet Sounds Of Heaven met The Rolling Stones en Lady Gaga op plek 754. Superstition staat op plek 834. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan hier onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie