NPO Radio 2 Top 2000

Frits Spits over de allereerste Top 2000: 'Een platenkoffertje meenemen op de fiets'

foto: Bullet-Ray
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Frits Spits over de allereerste Top 2000: 'Een platenkoffertje meenemen op de fiets'

Wouter en Frank gaan met de Top 2000 Stembus langs bij radioicoon Frits Spits!

"Wat een feestelijk geluid en jingle. Alles is feestelijk", vertelt Frits Spits gelijk enthousiast terwijl hij in de Stembus zit. 25 jaar geleden ging het er heel anders aan toe. "Ik moest mijn eigen platen meenemen. Die moest ik thuis verzamelen en onder het stof vandaan halen en dan in een platenkoffertje meenemen op de fiets. Het was heel primitief", vertelt Spits.

'Het digitale tijdperk was nog niet begonnen'

Ook de eerste Top 2000 kan Frits Spits zich nog goed herinneren. "Het digitale tijdperk was nog niet echt begonnen. Er waren wel al mailtjes, maar dat was dan toch het begin, zo begonnen wij. De platen werden ook nog echt op draaitafels gelegd, dus er was helemaal nog geen systeem waarin je ze digitaal kon oproepen. Als ik daaraan terugdenk en ook denk van: hoe komen we aan de goede uitvoeringen van de liedjes? Dat was spannend." Frank vraagt zich af of Frits Spits gelijk enthousiast was over de Top 2000. Hij legt uit: "Het was eigenlijk door Kees Toering en Sjors Fröhlich. Eerst waren wij er niet voor, want we moesten ons eigen programma inleveren en daar voelden we niet zoveel voor."

'Ik vond het zo magisch'

Gelukkig beseft Frits Spits al snel dat het toch wel een goed idee kan zijn. "En het had ook te maken met het einde van de eeuw. Ik zag een soort ongerept land voor me liggen, van: nu wordt de wereld beter. Laten we afsluiten wat er was in de 20e eeuw. Laten we allemaal opnieuw beginnen. En dat vond ik zo magisch", legt Spits uit. "Het was ongelofelijk. Je merkte meteen dat het programma aansloeg. Het aantal mails. We konden niet geloven wat er gebeurden door de verzameling van alle liedjes waar mensen van houden."

Wat maakt een nieuw liedje bijzonder genoeg om veel te draaien en heel gepassioneerd over te vertellen? Je hoort het antwoord van Frits Spits hieronder:

Ster advertentie
Ster advertentie