NPO Radio 2 Top 2000

Publiek Pinkpop gaat los op God Is a DJ van Faithless

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Publiek Pinkpop gaat los op God Is a DJ van Faithless

Wat een optreden! Het publiek gaat los op God Is a DJ van Faithless op Pinkpop in 1999. Het bouwt zich langzaam op naar een climax en tijdens de kreet God Is a DJ komt de band niet meer boven het publiek uit.

God Is a DJ is geschreven door Maxi Jazz (Maxwell Fraser), Sister Bliss (Ayalah Bentovim) en Rollo (Rowland Armstrong). De titel en de kerntekst zijn afkomstig van woorden op een t-shirt dat tijdens de repetitie werd gedragen door gitarist Dave Randall.

T-shirt van gitarist is inspiratiebron

Op de voorzijde van het t-shirt was de tekst ‘God Is a DJ’ te lezen. Sister Bliss was meteen enthousiast en wilde graag dat het volgende nummer van Faithless de titel God Is a DJ zou krijgen. Maxi Jazz moest er echter nog even aan wennen. "Ik ben een dj. En op dat moment was ik al jaren dj. Ik vind dj's helemaal niet leuk, dus het idee om een nummer te schrijven over 'God Is a DJ'? Hoe moet ik dat doen?", vertelt Maxi Jazz in een interview met Muzikxpress. "Ik kwam uiteindelijk met het idee van 'this is my church, this is where I heal my hurts' en dat is een beetje waar. Hierdoor kon ik de songtekst afmaken. Ik zeg uiteindelijk 'this is my church, this is where i heal my hurts' een paar keer, maar God Is a DJ maar een keer", vertelt hij lachend. "Het is een fantastisch stuk muziek dat Sister Bliss heeft geschreven. Ze is een genie. Ik denk dat de muziek en de songtekst goed bij elkaar zijn gekomen."

Quote

This is my church. This is where I heal my hurts

Schrijfproces

De songtekst voor God Is a DJ was uiteindelijk snel klaar. "Het was een nummer die bijna geen tijd heeft gekost. Wanneer je het idee hebt, zoals met 'this is my church, this is where I heal my hurts' dan gaat het daarna snel. Sommige nummers kunnen weken, maanden of zelfs jaren duren voordat het is geschreven, maar dit nummer kwam heel snel", aldus Maxi Jazz. Het nummer werd op 24 augustus 1998 uitgebracht als de eerste single van hun tweede studioalbum, Sunday 8PM. De single bereikte nummer zes in het Verenigd Koninkrijk en bereikte in september 1998 ook nummer één in de Amerikaanse Billboard Hot Dance Club Play-hitlijst. Had Maxi Jazz verwacht dat het een hit zou worden? "Wij dachten: bliksem slaat niet twee keer in op dezelfde plek. We zullen niet nog een hit hebben. Laten we gewoon het beste album maken dat we kunnen, maar toen: boem! God Is a DJ werd een grote hit. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?"

Bekijk hieronder God Is a DJ live op Pinkpop (vanaf 0:40:45):

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie