Spijkers met Koppen
BNNVARA

De uitzending van 1 juni 2024

  1. Podcastschevron right
  2. Spijkers met Koppenchevron right
  3. De uitzending van 1 juni 2024

za 1 juni 2024

Vandaag in de allerlaatste Spijkers met Koppen van dit seizoen: het is nog 55 dagen tot de Olympische Spelen in Parijs. Ranomi Kromowidjojo zal er voor het eerst sinds 16 jaar niet aan de start verschijnen. Ze schreef een boek over haar ups en downs als topsporter.

Komende week gaan we naar de stembus voor de Europese Verkiezingen, maar op wie kunnen we eigenlijk stemmen. In Spijkers stellen we de lijsttrekkers voor. Deze week: Bas Eickhout van GroenLinks en PvdA. Dick Schoof wordt de nieuwe premier van Nederland, maar zijn eerste publieke optreden veroverde nog weinig harten. Regisseur Malinca Verwiel schreef een boek over humor in speeches en geeft Dick wat tips.

Honderdduizenden Nederlanders wonen in een huis waar de schimmel in staat, toch heeft de nieuwe coalitie hier geen plannen voor gemaakt. SP-kamerlid Sandra Beckerman start een actie en Trees Steeghs vertelt over haar schimmelproblemen. Cabaretier Freek de Jonge bracht zijn tienerjaren door in de Zeeuwse klei. In zijn derde boek van memoires blikt hij terug op de tijd die hem als cabaretier vormde.

Zo’n 20.000 meisjes werden in de vorige eeuw opvangen in de tehuizen van De Goede Herder, waar ze dwangarbeid moesten verrichten zonder betaald te krijgen. Britta Hosman maakte er een documentaire over en oud-pupillen Joke Smit en Roos te Riet vertellen over hun ervaringen. Theatermaker Lotte Lola Vermeer struint graag door Google Streetview, maar merkte dat Rusland amper in kaart was gebracht. Ze besloot zelf op onderzoek te gaan en de zwarte vlekken van Streetview in Rusland op te zoeken.

Tot slot is het cabaret in handen van Andries Tunru, Ruud Smulders, Kiki Schippers en Aron Elstak, Kim Schuddeboom is er met de column en live muziek van Blaudzun!