Podcast - Spijkers met Koppen
Spijkers met Koppen live vanuit café The Florin in Utrecht met muziek, cultuur, cabaret en opvallend nieuws. Presentatie: Felix Meurders en Dolf Jansen.

Afleveringen

Uitzending van 18 januari 2020

Vandaag in Spijkers met Koppen: moet de maximumstraf verhoogd worden bij een veroordeling voor doodslag? Advocaat Gerald Roethof is onder andere de advocaat van Jos B. en reageert. Vervang de bijstand voor de basisbaan, Judith Tielen (VVD) en Jasper van Dijk (SP) reageren op dit plan.

De spaarrente verdwijnt langzaam, maar wat moeten we dan doen met ons spaargeld? Janneke Willemse schreef het boek: Blondjes Beleggen Beter en geeft advies. Frank Evenblij en Leo Alkemade over het succes van hun cluppie Willem II.

Het boegbeeld van Heel Holland Bakt, Janny van der Heijden brengt maar twee liefst kookboeken tegelijkertijd uit en geeft aan tafel kooktips. Rien de Jong over zijn hulp aan vluchtelingen op Lesbos en Mark van Wonderen vertelt welke treurige plekken in Nederland een bezoekje waard zijn.

Tot slot is er live muziek van Leoni Jansen, zijn de columns van Emilio Guzman en Martijn Hillenius en is er cabaret door Kiki Schippers, Aron Elstak en Hanneke Drenth..

Uitzending van 11 januari 2020

Vandaag in Spijkers met Koppen: Diederik Kreike en Ayrton Fraenk vertellen je wat voor gerechten je allemaal kunt bereiden voor je huisdier in het tv-programma 'Koken met Konijnen'. In de avond van 2 september 1998 vond een roofmoord plaats in een villa in Arnhem, de daders werd opgepakt en veroordeeld. Maar daar stopt het verhaal niet. Joost van Wijk en André Nelis komen met nieuwe feiten en vertellen over de zaak.

Hans Jaap Melissen praat je bij over de situatie in Iran, en of het eigenlijk wel goed gaat komen. Over ruim een week begint de eerste grand slam van het tennisjaar; de Australian Open. Marcella Mesker geeft antwoord op de vraag of er überhaupt wel getennist kan worden door de vuurzeeën en rookwolken.

Toen Nora Akachar vanuit Marokko naar Nederland kwam werd ze geconfronteerd met een enorm cultuurverschil. Samen met Amal van Caem begon ze een Facebook pagina 'Trauma's van Nora'. Ze vertellen over hun trauma's en wat het succes achter de pagina is. Het aantal meldingen van verwarde personen stijgt en dat terwijl de wetgeving voor gedwongen psychiatrische hulp is versoepeld. Karlijn Roex spreekt haar zorgen uit en gaat in gesprek met Adger Hondius.

Er komt voor het eerst een volledig Nederlandse Netflix Original aan: Ares. Producten Pieter Kuijpers en regisseur Michiel ten Torn geven alvast een een voorproefje van de horrorserie.

Tot slot is er muziek van Jonathan Jeremiah en Amsterdam Sinfonietta, cabaret door Roel Bloemen, Tim Kamps, Katinka Polderman en Kiki Schippers en zijn de columns van Martijn Hillenius en Ivo Victoria..

Uitzending van 4 januari 2020

Vandaag in Spijkers met Koppen: Hoeveel poten heeft een octopus? Of zijn het überhaupt wel poten? Ben je fan van pubquizzen, dan moet je extra opletten. Flip van Doorn en Jonah Kahn schreven een boek vol nuttelozen feiten. Sinan Can ging op zoek naar de wortels van de radicale islam, aan tafel vertelt hij over zijn zoektocht.

Een nieuw jaar betekent goede voornemens voor veel mensen, maar hoe kun je er echt voor zorgen dat 2020 een succesvol jaar wordt? Daan Roovers vertelt het je. Om nog even in de goede voornemens te blijven vertelt Wouter Cornet over afvallen, hij schreef een boek over zijn strijd tegen overtollige kilo's.

Het gaat steeds beter met de wereld, tenminste als we Charles Groenhuijsen mogen geloven. Charles zorgt voor een berg positiviteit in The Florin. Je t'aime... moi non plus, naast positiviteit ook romantiek in het café. Marco Raaphorst en Rudolf Hecke vertellen het verhaal achter het nummer. Eveline van Wanrooij brengt een ode aan de hulpverlener, want die moeten volgens haar veel meer in het zonnetje worden gezet.

Tot slot is er live muziek van JB Meijers, cabaret door Roel Bloemen, Tim Kamps en Hanneke Drenth en zijn de columns van Ivo Victoria en Wim Daniëls..

Uitzending van 21 december 2019

Vandaag in Spijkers met Koppen: De rock 'n roll band Wimpie & De Domino's ging op tournee, Dieuwertje Blok ging mee en maakte de roadmovie over de band. Dieuwertje schuift aan met bandleden Anita en Bonny. Raoul Heertje reisde terug naar het land waar hij na de middelbare school naartoe verhuisde: Israël en maakte de acht-delige serie 'Het Israël van Heertje en Bromet'.

Waarom houden we zo van series bingewatchen? En heeft het ook nadelen? Cultuur- en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest vertelt hoe het kan dat de manier van series en films kijken drastisch veranderd is. De boeren zijn boos. Melkveehouder en voorzitter van LTO Noord Dirk Bruins en boerin Eline Vedder uit Ruinerwold blikken terug op de protesten van deze week.

Vanavond is het zo ver, het gevecht van het jaar: Badr Hari tegen Rico Verhoeven. Leon Verdonschot en Esther Schouten schuiven aan en blikken vooruit. Waarom dronk oom Wim zich dood? Dat vraagt Michiel Eijsbouts zich al jaren af, hij ging op zoek naar het antwoord in de podcast 'Een nijlpaard kon lachen', aan tafel geeft hij een voorproefje. Django Wagner is helemaal klaar voor kerst en zingt een kerst medley in het café.

Tot slot is er live muziek van Judy Blank, cabaret door Tim Kamps, Roel Bloemen, Patrick Nederkoorn en Hanneke Drenth en de columns zijn van Ivo Victoria en Emilio Guzman.

Uitzending van 14 december 2019

Vandaag in Spijkers met Koppen: Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) en Anne Mulder (VVD) praten je bij over de overwinning van Boris Johnson. Gezondheidseconoom Wim Groot over het grote aanbod zorgverzekeraars en hij vertelt waar je op moet letten bij het kiezen van een verzekering. Marcel Hensema zet 'Alles in de Hens' in zijn nieuwe voorstelling, hij geeft alvast een voorproefje van zijn onemanshow.

Urban explorer Bob Thissen neemt je mee in zijn nieuwe fotoboek 'Exploring the Unbeaten Path'. 'Eeuwig op de vlucht. Frank Kramer, een toevalstreffersleven', Philip Kooke schreef een boek over voetballer, presentator en commentator Frank Kramer, beide heren schuiven aan.

Journalist Rhijja Jansen ontdekte dat niet alle verzorgers van haar opa zich even netjes gedragen en vertelt hoe ze daar achter kwam. Jacqueline van Lieshout is ontwijncoach en geeft tips voor een alchohol vrij leven.

Tot slot treedt Her Majesty live op, is er cabaret door Oscar Kocken, Katinka Polderman, Kiki Schippers en Hanneke Drenth en zijn de columns van Stefan Pop en Martijn Hillenius..

Uitzending van 30 november 2019

Vandaag in Spijkers met Koppen: Pim Kiderlen was de eerste Nederlands kampioen wielrennen. Journalist Erik van Lakerveld schreef een boek over de onbekende wielerheld en vertelt over de monstertocht van Kiderlen uit 1885. Wat is er aan de hand bij de politie? We vragen het aan Liesbeth Maas, politiechef van Utrecht.

Het is bijna 2020, dus we laten bijna de muzikale jaren tien achter ons. De podcast Wereldhit vertelt de verhalen van vijf Nederlandse artiesten die wisten door te breken in het buitenland, makers Atze de Vrieze en Roosmarijn Reijmer schuiven aan. Het boek 'IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht' vertelt het verhaal achter 'De Tocht der Tochten', schrijver Bas Sleeuwenhoek en oud-voorzitter van de Elfstedentocht Henk Kroes geven een voorproefje.

Tekstschrijver Jan Boerstoel komt met een boek waarin de hoogtepunten uit zijn 50-jarige oeuvre zijn gebundeld, aan tafel blikt hij samen met Dolf terug op de afgelopen jaren. Andere Tijden duikt in het verleden van de Nederlands-Molukse band Massada, Massada-fan Rocky Tuhuteru en zanger Johnny Manuhutu halen herinneringen op. Hoe mooi is Twente? Over die vraag praten CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, cabaretier André Manuel en bedenker van het boek "Hoe mooi is Twente wel niet" Gijs Eijsink.

Tot slot is er live muziek van Helge en Marnix Emanuel, cabaret door Roel Bloemen, Tim Kamps, Aron Elstak, Floris van Delft en Hanneke Drenth en de columns zijn van Ivo Victoria en Martijn Hillenius..

Uitzending van 23 november 2019

Vandaag in Spijkers met Koppen: Joris van Zandvoort, Kees de Bruin en Tuğrul Çirakoğlu zijn vloggers en nemen je mee in hun dagelijkse leven. Ongewenste, irritante telefoontjes, iedereen wordt wel eens gebeld of ze geld willen doneren aan het goede doel, Mona Keijzer van Economische Zaken en Milieu wil dit soort telefoontjes gaan verbieden.

Correspondent Tim de Wit heeft het druk; de Brexit, Prins Andrew en de aankomende verkiezingen, hij praat ons bij over de stand van zaken in Engeland. De droomvakantie van Jan en Alie van Ommen veranderde in een nachtmerrie toen de boot waar zij op zaten zonk. Vijf jaar later is er het boek 'Zeetijd', het echtpaar vertelt aan tafel hun verhaal.

Dik zijn en armoede leidt tot schaamte en isolement, in de theatervoorstelling 'Vetarm' doen bewoners van Amsterdam Noord hun verhaal, regisseur Saskia Huybrechtse en spelers Tineke Veuger en Marjon Melissen vertellen over de voorstelling. Een oplossing voor de problemen in Hongkong lijkt ver weg, Chinadeskundige Fred Sengers was deze week nog in Hongkong en praat je bij.

In het boek 'Vanaf de Vluchtstrook' vertellen diverse schrijvers hoe zij probeerden hun rijbewijs te halen, Stella Bergsma en Aafke Romeijn vertellen hoe zij het felbegeerde roze papiertje hebben bemachtigd.

Tot slot is er live muziek van Ellen ten Damme, cabaret door Aron Elstak, Roel Bloemen, Vera van Zelm en Hanneke Drenth en zijn de columns van Stefano Keizers en Stefan Pop..

Uitzending van 16 november 2019

Vandaag in Spijkers met Koppen: stikstofhoogleraar Jan Willem Erisman reageert op de stikstofplannen van het kabinet. Wekelijks schrijft Dion van Meel over de kelder van het amateurvoetbal, de mooiste odes komen samen in 'Ode aan De Kelderklasse'. Jaap van Reesema en Sander Schimmelpenninck bespreken hun leven in 'De Zelfspotpodcast' en delen het ook aan tafel.

Het regent getallen in ons dagelijks leven, Ionica Smeets legt je uit hoe getallen je helpen om de wereld beter te begrijpen. Hoe is het om suïcidaal te zijn? Journalist Maarten Dallinga bespreekt het in zijn podcast 'Verstrikt', Ton Baakman verloor zijn moeder aan zelfdoding, beide mannen praten met Felix over het onderwerp.

Vroeger waren er in Oost-Groningen overal sekshuizen, maar waar zijn die nu allemaal gebleven? Eva Houtsma van de serie Typisch maakte een podcast over het veranderende landschap in de seksindustrie en schuift aan met barvrouw Frida en Natascha. Volgende week is de Dutch Comic Con, we blikken alvast vooruit.

Tot slot treedt Van Dik Hout live op, iser cabaret door Oscar Kocken, Patrick Nederkoorn, Vera van Zelm en Hanneke Drenth en zijn de columns van Stefan Pop en Martijn Hillenius..

Uitzending van 9 november 2019

Vandaag in Spijkers met Koppen: belangrijke medische gegevens moeten beter beschikbaar zijn voor artsen in het geval van spoedzorg. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg vertelt wat dit betekent voor de privacy van patiënten. Daarnaast heeft Bruins een oplossing gevonden voor het pillentekort en reageert hij op de hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen.

Ajax gaat volgend jaar op trainingskamp in Qatar, Freek de Jong vindt het belachelijk en gaat er over in debat met Joost Alferink, die jarenlang voor de Qatar Foundation werkte. Ingeborg Beugel laat in de documentaire 'Hotel Athene' de gevolgen van de Griekse crisis zien.

Drank, drugs en een hoop pech, het kostte tennisser Paul Dogger zijn carrière. Peter Zangtingh schreef een boek over het leven van de oud-tennisser. Regisseur Dirk Jan Roeleven maakte een Andere Tijden-aflevering over het imago van DAF, samen met coureur David van Lennep schuift hij aan.

Jitske Kramer neemt je in haar boek 'Voodoo, op reis naar jezelf via eeuwenoude rituelen' mee naar Togo en ze deelt haar verwondering. 'De Film als een Kroket' is een podcast over bekende en onbekende Nederlandse filmklassiekers, makers Adeline van Lier en haar dochter Max Mijs Brouwer geven een voorproefje.

Tot slot treden de Nederpop All Stars met Henk Westbroek op, is er cabaret door Roel Bloemen, Katinka Polderman en Aron Elstak en zijn columns van Emilio Guzman en Stefan Pop..

Uitzending van 2 november 2019

We zijn in Nederland massaal aan het staken, waarom zijn we op zoveel ontevreden, Andre van Hoorn docent Economie aan de Universiteit Twente en Guido Jansen van de Radboud Universiteit praten erover. Lévi Weemoedt vertelt over zijn nieuwe dichtbundel 'Gezondheid'. Frank Heinen ging op zoek naar de verhalen van vergeten voetballers en schreef het boek 'Buiten de Lijnen'.

Een groep vrouwelijke Syriëgangers dient een kortgeding in tegen de Nederlandse Staat, Brenda Stoter Boscolo vertelt het verhaal van deze vrouwen. Judith Ros heeft autisme en neemt ons mee in haar leven. De Groningse band The Kittyhawk Bomber Billies zijn ontdekt door een Russisch platenlabel en gaat na dertig jaar weer optreden en we bespreken de finale van het WK rugby met Tessa Veldhuis en Bart Wieringa.

Tot slot is er live muziek van Trijntje Oosterhuis en is er cabaret door Patrick Nederkoorn, Katinka Polderman, Marcel Harteveld en Hanneke Drenth en zijn de columns van Stefano Keizers en Martijn Hillenius..

Uitzending van 26 oktober 2019

Vandaag in Spijkers met Koppen: universitair docent strafrecht Luuk Esser, en specialist op het gebied van de bestrijding van mensenhandel, reageert op de vondst van 39 dode migranten in een vrachtwagen. Anthony van der Meer dook in de wereld van hackers in zijn documentaire 'Rats & Slaves' en vertelt hoe kwetsbaar we online zijn.

Ondanks het conservatieve beleid van Donald Trump is Amerika steeds progressiever geworden, daar kwam Charles Groenhuijsen achter toen hij zijn boek 'Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump' schreef over Amerika in de 21e eeuw. Filmmaker Martin Koolhoven gaat het theater in met een filmcollege, hij blikt vooruit.

Achter veel Neder-pop nummers gaat een bijzonder verhaal schuil, Peter Voskuil ging op zoek naar die verhalen en schreef het boek 'Eregalerij der Nederpop'. Steffie van Oord vond in de archieven verhalen over een beruchte, criminele tweeling uit Den Bosch, ze schreef het boek 'De gebroeders B' en vertelt erover. 'Niet tuchten' is een toneelstuk over een gedetineerde jongen en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, regisseur Hans Lein en acteur Patrick Ribeiro vertellen over de jongerenvoorstelling.

Tot slot speelt Ruben Hein live op de piano, is er cabaret door Patrick Nederkoorn, Oscar Kocken, Marcel Harteveld en Hanneke Drenth en zijn de columns van Emilio Guzman en Stefan Pop..

Uitzending van 19 oktober 2019

Vandaag in Spijkers met Koppen: Haalt Boris Johnson een meerderheid voor zijn Brexit plannen? PvdA-Europarlementariër Paul Tang volgt alles op de voet en praat je bij. Er is veel onvrede over de verhuurdersheffing, directeur van Nationaal Programma Rotterdam Zuid Marco Pastors en Hester van Buren van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale praten er over. Schrijver Marcel van Roosmalen, radiopresentator Roelof de Vries en fotograaf Jan Dirk van der Burg zoeken uit hoe Nederlands we zijn in de theatervoorstelling 'Dit is Nederland'.

Ziekenhuismedewerkers leggen op 20 november het werk neer, wat is er aan de hand? Verder vertelt Martijn Schwillens over zijn boek 'Verdwenen profclubs, verbonden door de ondergang', Flip Norman zingt Leonard Cohen en Iris Schlagwein vertelt over haar leven als huizenoppasser.

Tot slot treedt Nona live op, is er cabaret door Oscar Kocken, Peter van Rooijen, Aron Elstak en Hanneke Drenth en zijn de columns van Martijn Hillenius en Stefan Pop..

Uitzending van 12 oktober 2019

Vandaag in Spijkers met Koppen: SP-er Sadet Karabulut en Han ten Broeke bespreken de situatie in Noord-Syrië. De Blauwe Moskee wil met luidsprekers oproepen tot het gebed, Nourdeen Wildeman en Daan Wijnands gaan hierover in gesprek.

Bill Mensema is bezig met een tiendelige romanreeks over de jaren '80, deel 1 is af en hij vertelt over het project. We praten over de voorstelling 'Tis hier geen hotel', met onze eigen Hanneke Drenth, een herkenbaar verhaal voor iedereen die een puber in huis heeft, of zelf puber is geweest.

Pim Hegeman bespreekt zijn boek 'Dierendokter Pim, verhalen van een dierenarts aan huis' en Willem Oosterbeek ging in gesprek met backpackers die in de jaren '60 de Beatles volgend naar India, hij schreef het boek 'In het voetspoor van de hippies'. Verslaggever Richard Grootbod maakte de documentaire 'OverLeven', over de slepende rechtszaak rondom de moord op Minke van de Ven, zus Lucinda van de Ven schuift ook aan.

Tot slot treedt Joe Buck live op, is er cabaret door Kiki Schippers, Peter van Rooijen, Marcel Harteveld en Hanneke Drenth en zijn de columns van Ivo Victoria en Stefano Keizers..

Uitzending van 5 oktober 2019

Vandaag in Spijkers met Koppen: Er moet toch een onderzoek komen naar de betrokkenheid van Oekraïne bij de MH17-ramp, daar pleit Chris van Dam van het CDA voor, samen met Stichting Vliegramp MH17 schuift hij aan. Wouter Zwart is sinds dit jaar NOS-correspondent in Berlijn, Marieke de Vries nam zijn werk als NOS-correspondent in Washington over, ze vertellen over hun werkzaamheden.

Voel jij je wel eens ongemakkelijk op een feestje? Liz van Luyben en Iris Posthouwer helpen je op weg met hun boekje 'Smalltalk Survival', Mario Goossens onderzoekt in 'Paradise City' de kracht van muziek in rampgebieden en cabaretière Mouna Laroussi vertelt over haar voorstelling 'Schijtziek'. Verder schuift Esther Pardijs met haar kinderen aan om te vertellen over de film 'Turn' en Jeanneke Scholtens en Kim Timmer praten over de toekomst van de dood.

Tot slot treedt Ed Struijlaart live op, is er cabaret door Roel Bloemen, Tim Kamps, Peter van Rooijen en Hanneke Drenth en zijn de columns van Stefan Pop en Martijn Hillenius..

Uitzending van 28 september 2019

De veestapel moet inkrimpen om het stikstofprobleem aan te pakken, dat vindt GroenLinks. Politicus Laura Bromet gaat in gesprek met boerin Eline Vedder. Het personeelstekort in de horeca is een groot probleem, de VVD wil dat oplossen door bijstandsgerechtigden in te zetten: Arjen Kapteijns, fractievoorzitter GroenLinks Den Haag, gaat in debat met VVD-raadslid Judith Oudshoorn.

Hoe hou jij hoop, die vraag stelde Joris Luyendijk aan honderd wetenschappers, ondernemers en kunstenaars, verder vertelt Ronald Giphart over zijn nieuwe roman 'Alle Tijd', Ap Dijksterhuis reist in zijn boek 'Wegwee' door veertien Aziatische landen en aandacht voor de documentaires 'Goede Buren' en 'Mevrouw Faber'.

Tot slot is er cabaret door Katinka Polderman, Marcel Harteveld, Aron Elstak en Hanneke Drenth, de columns zijn van Ivo Victoria en Emilio Guzman en Lex Uiting treedt live op..

Uitzending van 21 september 2019

Het was een muzikale Spijkers met Koppen. Wulf stond op het podium, Erik van Muiswinkel bracht een ode aan Drs. P en Sticks liet een stukje spoken word horen.

Verder een analyse van de Algemene Beschouwingen van Henk Krol, vertelt Ivo Victoria over zijn nieuwe boek en alles wat je moet weten over online daten. Jan van Hooff schreef een boek over zijn jeugd en onderzoeken naar apen en de autistische Chris ging op reis met zijn 94 jarige oma.

Tot slot is cabaret door Patrick Nederkoorn, Oscar Kocken en Hanne Drenth en de columns zijn van Martijn Hillenius en Stefano Keizers..

Uitzending van 14 september 2019

Vandaag antwoord op de vragen hoe je kamerplanten jou overleven en hoe je over je vliegangst heen komt. Verder zijn er columns door Stefano Keizers en Emilio Guzman, cabaret door Marcel Harteveld en Katinka Polderman en Blanks treedt live op in The Florin..

Uitzending van 7 september 2019

Spijkers met Koppen is terug! Het seizoen wordt geopend in De Kleine Komedie in Amsterdam. Dolf Jansen en Felix Meurders praten met Peter Pannekoek en Eric van Sauers over het succes van Dit Was Het Nieuws, Rutger Bregman vindt dat de meeste mensen deugen en Noël van 't End vertelt over zijn WK overwinning. Kees Verhoeven en Anne Mulder geven een update over de Brexit, Tex de Wit vertelt over zijn nieuwe boek en de mannen van Radio Bergeijk zijn terug. Niemand minder dan Alain Clark verzorgt de muziek en Tim Kamps, Roel Bloemen en Hanneke Drenth zorgen voor een lach op je gezicht..

Zomerspijkers met Pieter Derks (31 augustus 2019)

Bekende gasten bepalen twee uur lang de muziek. In de zomer elke zaterdag tussen 12:00 en 14:00!
.

Zomerspijkers met Roxeanne Hazes (24 augustus 2019)

Bekende gasten bepalen twee uur lang de muziek. In de zomer elke zaterdag tussen 12:00 en 14:00!
.