Zomerhit

Madonna pakte haar eerste succes met zomerhit Holiday

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Madonna pakte haar eerste succes met zomerhit Holiday

Als Queen of Pop staat Madonna al sinds de vroege jaren
80 garant voor hits. Het startschot voor haar heerschappij in de hitlijsten is
Holiday uit 1983.

Het is lastig voor te stellen, een tijd waarin Madonna moeite had om airplay te krijgen. Maar in de vroege jaren 80 was de zangeres weliswaar succesvol in de Amerikaanse clubscene, maar werd haar materiaal nog niet veel op de radio gedraaid. Haar eerste twee singles, Everybody en Burning Up, waren al veelbelovend, maar het was Holiday waarmee Madonna in de eerste weken van 1984 echt scoorde in haar thuisland.

Afgewimpeld door Mary Wilson

En dat terwijl Holiday de allerlaatste toevoeging was aan Madonna’s titelloze debuutplaat. Die nam ze in 1983 op, maar er was nog net niet genoeg materiaal voor een volledige plaat. Producer John Benitez ontdekt Holiday in die periode.

Benitez heeft contact met songwriters Curtis Hudson en Lisa Stevens, die de track hebben geschreven, maar geen artiest kunnen vinden die Holiday op wil nemen. Even lijkt het alsof Mary Wilson van The Supremes het nummer wil, maar ook zij wijst het af. Benitez ziet er wél een hit in, en besluit Holiday voor Madonna te produceren.

Holiday is een verrassende hit in de VS – Warner Bros. Records verwacht naar verluidt zo weinig van het nummer dat er in eerste instantie niet eens een clip wordt opgenomen. Vervolgens gaat Madonna met het nummer de wereld over. In Nederland is het haar eerste single, en schopt ze het tot de elfde plek in de top 40.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Holiday Rap

Overigens is het origineel van Madonna niet de enige versie van Holiday die de Nederlandse hitlijsten bereikt. In 1986 maakt het duo MC Miker & DJ Sven een hiphopvariant van de track onder de titel Holiday Rap. Dat nummer is een nog groter succes dan het origineel: de twee Nederlanders weten in maar liefst 34 landen op nummer 1 te komen met hun bewerking.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vakantieplaatjes op NPO Radio 2

Van 8 t/m 12 augustus draaien wij jullie favoriete vakantieplaatjes op NPO Radio 2. Welk nummer mag echt niet ontbreken tijdens deze week? Geef het hier door!

Ster advertentie
Ster advertentie