NPO Radio 2 Top 2000

Queens I’m In Love With My Car was geen liefde op het eerste gezicht

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Queens I’m In Love With My Car was geen liefde op het eerste gezicht

Roger Taylor is jarig! Vandaag zetten we de drummer in het zonnetje door terug te blikken op zijn Queen-hit uit 1975: I’m In Love With My Car.

De opnames van het vierde Queen-studioalbum, A Night at the Opera worden halverwege de 70’s door de band gezien als een laatste kans op succes. Ondanks het succes van onder andere Killer Queen zit Queen namelijk in de schulden. "Als A Night at the Opera geen groot succes was geworden, denk ik dat het voorbij was geweest", blikt Brian May terug in 1990.

Liefde voor auto's

De band doet er dan ook alles aan om deze plaat te laten slagen, zo ook Queen-drummer Roger Taylor. Hij schreef eerder al nummers voor de band en doet ook voor dit album een duit in het zakje met I’m In Love With My Car.

Taylor draagt het nummer op aan Queen-roadie en geluidsman John, die gek is op auto’s. Maar het is ook een verwijzing naar Taylors eigen bolide. "Ik ben niet geobsedeerd," vertelt de drummer over het nummer tegen Mojo, "maar ik houd wel van een goede auto." De motorgeluiden op de opname zijn authentiek en komen van Taylors eigen auto, vertelt hij in 1997 tegen Pop On The Line: "Ik herinner me mijn auto destijds, omdat ik denk dat we de uitlaat op de plaat hebben. En dat was een Alfa Romeo.”

'Je maakt een grapje'

Taylor zingt het nummer zelf in en neemt ook alle instrumenten op de demo zelf op. Maar als hij I’m In Love With My Car presenteert aan Brian May, reageert de gitarist niet zoals Taylor verwacht. Als May het nummer hoort, denkt hij namelijk dat de demo-opname een grap is.

"Ik heb er een soort van zeer ruwe demo van gemaakt, en ik herinner me dat ik me naar Brian omdraaide en zei: "Wat vind je daarvan?"", vertelt Taylor een Classic Albums-aflevering over A Night at the Opera. "Hij keek me aan en zei: "Je maakt een grapje, nietwaar? Je maakt een grapje." En ik zei: "Nee, Brian. Ik ben bloedserieus! Het gaat over een auto en iemand die er verliefd op is.""

B-kant

Maar de drummer heeft zelf zoveel vertrouwen in het nummer, dat hij er bij Freddie Mercury op aandringt om I’m In Love With My Car op de B-kant van Bohemian Rhapsody uit te brengen. De rest van de band gaat akkoord. En dat is goed nieuws voor Taylor. Het nummer blijkt een succes en elke keer dat de single wordt verkocht, krijgt Taylor hetzelfde bedrag als Freddie Mercury krijgt voor Bohemian Rhapsody.

De drummer voert het nummer graag live op, zoals hieronder in 2008, als hij voorafgaand aan ’m In Love With My Car het publiek trakteert op een indrukwekkende solo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Queen in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is Queen hofleverancier in de NPO Radio 2 Top 2000 met maar liefst 36 noteringen in de lijst, waaronder de nummer één: Bohemian Rhapsody.

Ster advertentie
Ster advertentie