NPO Radio 2 Top 2000

George Michaels hartverscheurende ode aan Freddie Mercury

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. George Michaels hartverscheurende ode aan Freddie Mercury

George Michael brengt in 1992 een ode aan Freddie Mercury met een bijzondere live-uitvoering van Somebody To Love. Achter de opname gaat een hartverscheurend verhaal schuil.

Het is 24 november 1991 als Freddie Mercury op 45-jarige leeftijd overlijdt aan de gevolgen van een longontsteking. Een dag voor zijn dood maakt hij vanaf zijn sterfbed bekend dat hij hiv-positief is en lijdt aan aids. "Ik vond het juist om deze informatie niet eerder naar buiten te brengen ter bescherming van de privacy van de mensen om mij heen. Nu is het echter tijd dat mijn vrienden en fans de waarheid horen", schrijft Mercury destijds in een kort persbericht. Na zijn dood besluit de rest van de band een concert te organiseren om het leven en de muzikale erfenis van de zanger te vieren.

Puur Freddie

Met The Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness wordt geld ingezameld voor voorlichting en onderzoek naar aids. Het concert vindt plaats op 20 april 1992 in het Engelse Wembley en de 72.000 kaarten zijn razendsnel uitverkocht. De show bevat optredens van grote acts als Elton John, Metallica en David Bowie.

Een van de hoogtepunten van de avond is echter George Michaels uitvoering van Somebody To Love. Hij speelt de Queen-hit samen met de achtergebleven leden van de band. De zanger droomt er als kind al van om op te treden met Queen, maar als het dan eindelijk zover is, is de samenstelling compleet anders dan gehoopt. Toch is het voor Michael een onvergetelijke ervaring: "Het was onwerkelijk om de liedjes te zingen van de zanger die ik al van jongs af aan aanbid. De rillingen liepen over m'n rug." Voor de band is het optreden minstens zo speciaal. "George Michael was de beste. Er was iets in zijn stem dat puur Freddie was", verklaart Brian May later in een interview.

Quote

There was a certain note in his voice when he did 'Somebody to Love’ that was pure Freddie.

Brian May

Optreden met confronterende lading

Het verhaal achter het bijzondere optreden is hartverscheurend. Bij George Michaels vriend Anselmo Feleppa is kort daarvoor de diagnose aids vastgesteld. De zanger is op dat moment nog niet openlijk uitgekomen voor zijn homoseksualiteit en niemand weet van het bestaan van Anselmo af. "Het was ontzettend confronterend dat mijn partner en mij misschien hetzelfde lot te wachten stond." Tijdens het optreden staat Anselmo in het publiek. "Op dat moment wilde ik dood van binnen," aldus Michael. Een jaar later overlijdt de dan 36-jarige Anselmo Feleppa.

De liveopname van Somebody To Love verschijnt een jaar later op de EP Five Live. De track komt in Nederland uit als single en bereikt de vijfde plaats in de Top 40. In de meeste recente editie van de Top 2000 behaalde de cover de 78ste plek. Het origineel vonden we in 2021 terug op plaats 81.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 Top 90's

NPO Radio 2 staat van 7 t/m 11 november volledig in het teken van de jaren ’90. Tussen 09.00 en 20.00 uur hoor je vijf dagen lang de mooiste nummers uit de 90’s voorbijkomen. Lees hier meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie