NPO Radio 2 Top 2000

Nobody’s Wife: het begin van Anouks succesvolle carrière

foto: Bullet-Ray van Olphen
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Nobody’s Wife: het begin van Anouks succesvolle carrière

Tijdens deze Koninklijke 500 staan we stil bij artiesten van eigen bodem. Vandaag gaan we daarom terug in de tijd en duiken we in Anouks eerste hit: Nobody’s Wife.

De Haagse Anouk heeft al jong een grote liefde voor muziek en als puber wordt zingen dan ook haar grootste uitlaatklap. In 1994 wordt de dan pas 16-jarige Anouk aangenomen op het conservatorium in Rotterdam, maar voordat ze is afgestudeerd richt ze haar eigen band op en besluit ze dat praktijkervaring een betere leerschool zal zijn dan haar opleiding.

Van Golden Earring naar gouden single

Wanneer Anouk op een festival een aantal oude Golden Earring-songs zingt samen met Barry Hay, raakt deze zo onder de indruk van haar zangtalent dat hij samen met George Kooymans een nummer voor haar schrijft. En in oktober 1996 brengt Anouk haar debuutsingle Mood Indigo uit. Ze scoort met het lied geen grote hit, maar heeft wel te smaak te pakken.

Helaas kunnen de Earrings hun belofte om meer nummers af te leveren niet nakomen. En dus moet Anouk het over een andere boeg gooien. Samen met haar goede vriend Bart van Veen schrijft ze in 2 weken tijd 6 nummers, waaronder Nobody’s Wife. Het duurt slechts een paar weken voor Anouk een nummer 2-notering in de Nederlandse hitlijsten te pakken heeft. Nobody's Wife komt in '97 bijna ieder uur voorbij op de muziekzenders MTV, TMF en 3FM. En het nummer markeert dan ook het begin van een hele succesvolle carrière.

PinkPop

Een jaar later, in 1998, staat Anouk op het hoofdpodium van Pinkpop. Maar niet iedereen is daar even enthousiast over, sommige festivalbezoekers vinden haar namelijk te commercieel. Als ze Fluid Conduction inzet, wordt de zangeres bekogeld met eieren. Maar de dan 22-jarige zangeres laat zich niet uit het veld slaan en besluit simpelweg haar shirt uit te trekken. De rest van het optreden zingt ze in haar rode bh. Als ze Nobody’s Wife inzet, blijkt het merendeel van de toehoorders juist uitzinnig te zijn dat Anouk op het podium staat. De zangeres lijkt zich weinig aan te trekken van de onruststokers en zet met haar hit het hoofdpodium van Pinkpop op z’n kop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Koninklijke 500

Nobody's Wife staat in 2023 op plek negentien in de De Koninklijke 500 en is vrijdag te horen op NPO Radio 2.

De lijst wordt uitgezonden van: maandag 24 april t/m donderdag 27 april van 09.00 tot 20.00 uur. En vrijdag 28 april van 09.00 tot 18.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie