NPO Radio 2 Top 2000

Joan Armatrading schrijft Rosie na ontmoeting met crossdressers: 'Het gaat om jezelf zijn'

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Joan Armatrading schrijft Rosie na ontmoeting met crossdressers: 'Het gaat om jezelf zijn'

Singer-songwriter Joan Armatrading vertelt in Londen over de inspiratie achter haar hit Rosie. "Je kunt steeds weer hetzelfde zien. En dan ineens, als je het voor de duizendste keer ziet, raakt iets je waardoor je er wat over wilt zeggen."

Rond 1980 is Armatrading in New York. Als ze een taxi instapt, biedt de chauffeur aan haar wat te laten zien van de stad. "Hij nam me onder andere mee naar 42nd Street. Daar waren veel travestieten. Veel mannen in jurken met hoge hakken. Die liepen daar rond met hun haar opgestoken en alles."

Geïnspireerd door crossdressing

De zangeres is meteen onder de indruk van de crossdressers die ze ziet. "Ik vond het zo interessant hoe ze eruitzagen en hoe ze waren. En ze waren ook heel vriendelijk tegen elkaar. Dat ook. Ze schaamden zich nergens voor. Ze hadden het gewoon naar hun zin."

Geïnspireerd door wat ze heeft gezien, besluit Armatrading een nummer te schrijven. "Ik verzon een verhaal over het leven van een van die travestieten die ik zag. Ik weet niet meer of ik eerst de muziek of een eerst de tekst heb geschreven", vertelt ze. "De interesse in het nummer komt deels omdat het over opgedofte mannen gaat. Sommige mensen willen dat graag. Dat is prima. Het gaat om jezelf zijn, om vrij zijn."

Schrijven maakt gelukkig

Inmiddels is Rosie 40 jaar oud. Als Armatrading terugkijkt op het ontstaan van het nummer, kan ze zich, zoals bij veel nummers die ze ooit schreef, amper voorstellen dat zij het heeft gemaakt. "Vaak denk ik als ik een nummer van me hoor: goed, zeg. Hoe heb ik dat gedaan? En soms denk ik als een naar een nummer luister: dat zou ik nooit kunnen schrijven. Als iemand tegen me zegt: 'Schrijf nu The Weakness In Me.' Waar moet ik dan beginnen?"

Hoe ongrijpbaar het proces ook is, schrijven is een onmisbaar element in het leven van Armatrading. "Ik ben het gelukkigst als ik aan het schrijven ben en ik heb een nummer geschreven en ik denk: ja, goed gedaan, Joan. Je hebt het goed gedaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie