NPO Radio 2 Top 2000

Lukas Graham in Top 2000 a gogo: 'Als iets persoonlijk is begrijpt iedereen het'

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Lukas Graham in Top 2000 a gogo: 'Als iets persoonlijk is begrijpt iedereen het'

In 2016 maakt Lukas Graham zijn intrede in de NPO Radio 2 Top 2000. In deze Top 2000 a gogo vertelt hij over zijn notering 7 Years, maar ook over andere nummers.

De Deense muzikant neemt ons mee door de vrijstad Christiania in Kopenhagen en vertelt over zijn jeugd aan de hand van zijn nummers Share that love, Mama said, Not a damn thing changed, 'ou're not there en 7 Years.

Hechte community

Terwijl hij door de wijk loopt valt al gelijk op dat het gaat om een hechte community. Iedereen lijkt elkaar te kennen en zelfs tijdens het interview moet Lukas een paar keer stoppen om een paar mensen te begroeten. "Als je kijkt naar de gebouwen en hoe betrokken de mensen zijn. Hoeveel kunst je hier ziet. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik zoveel verschillende nummers heb geschreven", legt hij uit. In Christiania is ook de band ontstaan. "Hier was ons eerste betaalde concert. We verdienden er niks aan, want van het geld hebben we bier gekocht", legt hij uit. "Mijn vader was bijzonder voor Christiania, want hij boekte veel concerten. Zelfs nu, acht jaar na zijn overlijden, is er nog steeds minder muziek. Ook minder diverse muziek. De tijden veranderen", legt hij uit.

'De nummers die ik voor mezelf schrijf worden soms het grootst'

Na het overlijden van zijn vader besloot Lukas meer nummers te schrijven, maar alleen voor zichzelf. "Dat was ook het moment dat ik mezelf als artiest ben gaan zien. De nummers die ik voor mezelf schrijf, worden soms het grootst. Dat is een grappig gevolg op egocentrisme. Als iets super persoonlijk is begrijpt iedereen het, maar als je wil dat iedereen het begrijpt dan wordt het vaag", vertelt hij lachend.

Bekijk hieronder de hele aflevering, waarin hij vertelt over zijn nummers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lukas Graham in de Top 2000

In 2021 staat Lukas Graham met één notering in de NPO Radio 2 Top 2000. Het nummer 7 Years stijgt ten opzichte van 2020 met 415 plekken naar de 1545e notering. Check hier de hele lijst van 2021.

Ster advertentie
Ster advertentie