NPO Radio 2 Top 2000

She is de ultieme liefdesklassieker van Charles Aznavour

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. She is de ultieme liefdesklassieker van Charles Aznavour

Het is begin jaren 70 wanneer Charles Aznavour samen met tekstschrijver Herbert Kretzmer het nummer She schrijft. Op zijn sterfdag kijken we terug op een van de grootste klassiekers in het oeuvre van de Fransman.

Charles Aznavour en Herbert Kretzmer schrijven het nummer samen speciaal voor de Engelse televisieserie The Seven Faces of Women. De producer vraagt Kretzmer om een lied te schrijven dat de zeven delen van de serie aan elkaar zou koppelen. De producer wil eigenlijk ook dat het gezongen zou worden door zangeres Marlene Dietrich.

Kretzmer vindt dit alleen geen goed idee: "Als je over de mystiek van een vrouw schrijft, zou het beter zijn als het niet gezongen werd door een vrouw. Ik zei: 'Het zou een lied moeten zijn over een vrouw gezien door de ogen van een man en welke man is beter dan Charles Aznavour? HIj zingt over liefde en romantiek!'" En zo gezegd zo gedaan. Kretzmer haalt Aznavour bij het project en samen schrijven ze het themalied voor de serie.

Inspirerende melodie

Het is geen makkelijke klus voor de twee om het nummer te schrijven. De zanger is namelijk tussendoor ook nog eens aan het touren. Het duurt dus ook even voordat Aznavour met een melodie komt voor het nummer. Hij laat het aan Kretzmer horen en de schrijver is meteen geïnspireerd.

"Het moment dat hij mij die lange openingsmelodie liet horen, kwam het woord 'She' in me op en ik wist dat we een nummer hadden", vertelt Kretzmer. De track wordt op 14 juni 1974 als single uitgebracht. Het nummer wordt door Aznavour niet alleen in het Engels ingezongen, maar ook in het Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

Geniet hieronder van Charles Aznavour met She, live in 1980:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elvis Costello

In 1999 is er weer aandacht voor She, wanneer Elvis Costello het nummer covert. En ook hier gebeurt het voor een soundtrack: de Brit maakt zijn versie voor de soundtrack van Notting Hill. Het nummer wordt gebruikt tijdens de laatste scène van de romantische comedy met Julia Roberts en Hugh Grant.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

She in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 staat She van Charles Aznavour op plek 178 in de NPO Radio 2 Top 2000. Het is een van de drie noteringen van de Fransman, de andere zijn Yesterday When I Was Young op 739 en nieuwkomer La Bohème op 278. Elvis Costello's cover van She staat op 487 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie