NPO Radio 2 Top 2000

Spinvis deed inspiratie op in het postsorteercentrum: 'Ik ben een soort strandjutter'

foto: Still Youtube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Spinvis deed inspiratie op in het postsorteercentrum: 'Ik ben een soort strandjutter'

In een nieuwe aflevering van de Top 2000 a gogo vertelt Erik de Jong, oftewel Spinvis over Bagagedrager, zijn schrijfproces en zijn eerste carrière in het postsorteercentrum in Nieuwegein.

Spinvis brengt Bagagedrager in 2002 uit op het zelfgetitelde album Spinvis. In het nummer neemt singer-songwriter Erik de Jong luisteraars mee naar zijn jeugd. "De Afsluitdijk in het liedje Bagagedrager was een heel sterke jeugdherinnering. Als je jong bent, ben je altijd met je ouders, of met je met je broertjes en met je zusjes, of met je vriendjes. Maar echt alleen zijn in een onmetelijke ruimte, als je dat voor de eerste keer echt ervaart, is een hele diepe indruk. Dus je was moederziel alleen, letterlijk moederziel alleen op de Afsluitdijk aan het fietsen."

Melodie eerst

Als De Jong nieuwe nummers schrijft, is de melodie altijd het beginpunt. "De melodie is echt lijdend. Ik moet eerst mooie akkoorden hebben", vertelt hij. "Daar kan de tekst op."

En die tekst is een heel ander verhaal. Als hij de songtekst van Bagagedrager verzint, hebben de woorden die in hem opkomen nog geen betekenis. "Pas veel later jaren later sta ik op het podium dat te zingen en dan opeens denk ik: oh fuck, nou weet ik waar ik mee bezig was in die tijd."

Vampier in het postsorteercentrum

Erik de Jong groeit met zijn eenmansband uit tot een succesvolle Nederlandse artiest. Maar zoals dat bij veel beginnende artiesten gaat, moet hij aan het begin van zijn muzikale carrière zijn inkomsten ergens anders vandaan halen. "Ik heb 15 jaar muziek gemaakt en 's avonds bij de post gewerkt", vertelt De Jong. "Je moet toch een baantje hebben en met muziek verdien ik helemaal niks."

Al die jaren in het sorteercentrum zijn niet alleen nodig om de eindjes aan elkaar te knopen, de verhalen van de mensen "uit alle kanten van de wereld" die er werken, vormen ook een belangrijke inspiratiebron. "Ik heb altijd heel goed geluisterd en als mensen het idee hebben dat je echt luistert, dan word jij het dagboek van iemand en dan gaan ze dingen tegen je vertellen die ze niet zo makkelijk tegen een ander vertellen. En dat is mijn kapitaal geworden. Dus ik ben ook wel een vampier geweest, want ik heb dat allemaal opgeschreven", vertelt de zanger. "Ik ben een soort strandjutter, alles wat aanspoelt is op een dag bruikbaar."

'Les in nederigheid'

Na al die jaren bij de post, begint De Jong toch een beetje de moed te verliezen. "Een man van 40 uit Nieuwegein die bij de post werkt, die niet kan zingen, die onwaarschijnlijke teksten maakt, dus niets wees op dat het iets zou worden. Toen dacht ik opeens: gaat het nog wat worden, Erik?" De muzikant besluit niet bij de pakken neer te zitten, raapt al zijn moed bij elkaar en zet een tandje bij. "Ik heb mezelf Spinvis genoemd en toen was het heel snel geregeld."

"Ik stond de ene avond in een knalvol Paradiso en de andere avond stond ik weer gewoon te sorteren. Niemand wist ook wat ik daarvoor had gedaan. Dat was ook wel goed, want het is een ook wel een les in nederigheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spinvis in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Spinvis twee keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Kom Terug staat op 546 in de lijst, gevolgd door Bagagedrager op plek 1811.

Ster advertentie
Ster advertentie