NPO Radio 2 Top 2000

If I Can Dream werd de wedergeboorte van Elvis' carrière

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. If I Can Dream werd de wedergeboorte van Elvis' carrière

Na zeven jaar niet op de planken te hebben gestaan, geeft Elvis in 1968 een legendarische comeback special voor het Amerikaanse televisienetwerk NBC. De climax van die show is het meeslepende slotnummer If I Can Dream.

In de tweede helft van de jaren 60 maakt Elvis Presley niet zijn beste periode door. De zanger, die in de fifties zo sensationeel doorbrak met nummers als Hound Dog en Blue Suede Shoes, speelt vooral nog in films, waarvan de kwaliteit steeds sterker af begint te nemen. Bovendien heeft de Britse invasie, met The Beatles, The Rolling Stones en The Kinks in de frontlinies, ervoor gezorgd dat Elvis in het rock 'n' roll-genre behoorlijk hard is ingehaald.

Maar in 1968 slaat The King keihard terug. Elvis Keert terug op het podium in zijn '68 Comeback Special, die opgenomen is in Burbank, Californië. Kijkers zien een zanger die als herboren op het podium staat, barst van het charisma, en zich steeds meer toelegt op soul en gospel, waarmee hij meer emotie dan ooit in zijn nummers weet te leggen.

Het is eigenlijk de bedoeling dat de '68 Comeback Special, die in december wordt uitgezonden, een kerstthema krijgt, maar uiteindelijk wordt besloten om daar vanaf te zien. Daarom gaat de beoogde climax van de show, het nummer I'll Be Home For Christmas, de prullenbak in en moet er een nieuw nummer gekozen worden. Dat wordt If I Can Dream, het nummer dat op het laatste moment geschreven wordt door musical director W. Earl Brown. If I Can Dream is een reactie op de moorden op de beroemde dromers Robert Kennedy en dr. Martin Luther King.

Een nummer om in te geloven

Voor de tekst laat Brown zich inspireren door de bekende woorden van dr. Martin Luther King, "I have a dream". Elvis is totaal onder de indruk van de demo van If I Can Dream, en zegt: "Ik ga nooit meer een nummer zingen waar ik niet in geloof, en ik maak nooit meer een film waar ik niet in geloof."

Colonel Tom Parker, de Nederlandse manager van Elvis, moet nog wel even overtuigd worden van de potentie van If I Can Dream. "Dit klinkt niet als een nummer voor Elvis", zegt Parker na het horen van de demo. De zanger reageert: "Laat me het proberen."

Zo geschiedde, en Elvis zingt het nummer in zijn '68 Comeback Special. En een glorieuze comeback wordt het: maar liefst 42% van de Amerikaanse tv-kijkers ziet de concertregistratie van de zanger. Muziekcriticus (en latere manager van Bruce Springsteen) Jon Landau schrijft: "Het heeft iets magisch om te zien hoe een man die zichzelf kwijt was de weg terugvindt. Hij zong met de kracht die de mensen niet meer verwachten van een rock ‘n’ roll-zanger. Hij beweegt zijn lichaam zonder pretenties, bijna achteloos, op een manier die Jim Morrison – de zanger van The Doors – groen van jaloezie moet hebben gemaakt."

Bekijk de uitvoering van If I Can Dream in de '68 Comeback Special hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog een opleving

If I Can Dream zorgt in 1968 voor een opleving in de carrière van Elvis, en in 2022 beleeft het nummer een opleving in de NPO Radio 2 Top 2000, waar het voor eerst deel uitmaakt van de lijst. Dat zal mede komen door het succes van de speelfilm Elvis van regisseur Baz Luhrmann.

Op de soundtrack van de film wordt het nummer in een nieuw jasje gestoken door het Italiaanse Måneskin. Bekijk de versie van de Songfestivalwinnaars van 2021 hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000 a gogo podcast

Wil je meer weten over de comeback van Elvis, en de muziek die hij in de jaren erna maakte? In de Top 2000 a gogo podcast duikt Leo Blokhuis in de carrière van de zanger. Beluister de aflevering hieronder of check hem in je favoriete podcastapp!

#3 - The King in de jaren 70, er is meer dan Las Vegas (S04) - Top 2000 a gogo

Elvis Presley in de NPO Radio 2 Top 2000

Elvis Presley staat 17 keer in de NPO Radio 2 Top 2000 van 2022. De hoogste stijger van The King of Rock and Roll is If I Can Dream, dat terug te vinden is op plek 1131.

Ster advertentie
Ster advertentie