NPO Radio 2 Top 2000

Zo stemmen de verschillende leeftijden voor de Top 2000

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Zo stemmen de verschillende leeftijden voor de Top 2000

Van jong tot oud: mensen van iedere leeftijd stemmen voor de Top 2000. We zochten de verschillende stemmen per leeftijd uit en stuitten op verrassende resultaten.

Kijk hier voor een overzicht van alle stemmende leeftijdsgroepen. De verschillen springen er het meest uit als we de lijstjes vergelijken met de echte top 10:

1. Roller Coaster - Danny Vera
2. Bohemian Rhapsody - Queen
3. Hotel California - Eagles
4. Piano Man - Billy Joel
5. Stairway To Heaven - Led Zeppelin
6. Black - Pearl Jam
7. Avond - Boudewijn de Groot
8. Fix You - Coldplay
9. Wish You Were Here – Pink Floyd
10. Heroes - David Bowie

Top 10 van 0 tot 15 jaar

De jongste stemmers kiezen ondanks hun leeftijd toch nog voor een hoop klassiekers. Hoewel Danny Vera in de echte lijst bovenaan staat, komt Bohemian Rhapsody bij deze leeftijden nog steeds op nummer 1. Queen doet het bij de jongsten overigens erg goed, met maar liefst 3 noteringen in de top 10. Ook stemde deze groep nieuwe nummers hoog de lijst in, waaronder Imagine Dragons' Believer en Bad Guy van Billie Eilish. The Weeknds Blinding Lights, dat dit jaar voor het eerst in de lijst staat, zou wat de jongste stemmers betreft zelfs op nummer 10 staan.

Top 10 van 21 tot 25 jaar

Net zoals bij de jongste stemmers, belandt bij de 21- tot 25-jarigen ook de 'BoRhap' op nummer 1 in de top 10. Danny Vera redt het in bij deze leeftijd echter slechts tot plek 4. Zijn plek bij de jongsten wordt hier vervangen door een opvallende titel, namelijk Toto's megahit Africa. In de echte lijst staat deze genoteerd op plek 14. Ook Dire Straits maakt een verrassende verschijning in deze top 10, met Sultans Of Swing.

Top 10 van 31 tot 35 jaar

Bij de 31- tot 35-jarigen topt Roller Coaster voor het eerst de lijst, en deze wordt niet gevolgd door Queen, maar door Billy Joels Piano Man. Ook Disturbed krijgt van deze groep flink wat stemmen met hun cover van The Sound Of Silence en de band komt daarmee op plek 9 te staan. Een opvallend hoge notering voor deze leeftijdscategorie is toch wel Hurt van Johnny Cash, die in de echte lijst op plek 40 genoteerd staat.

Top 10 van 41 tot 45 jaar

Opnieuw vinden we hier Danny Vera op nummer 1, terwijl Queen op dit lijstje net niet de top 5 aantikt. In plaats daarvan zien we Black van Pearl Jam op de tweede plek. Ook Guns N’ Roses scoort goed bij de 41- tot 45-jarigen met November Rain, dat op plek 4 uitkomt. Rockmuziek wordt overigens stevig vertegenwoordigd door Metallica, maar ook Nirvana, die deze top 10 verder aanvullen.

Top 10 van 51 tot 55 jaar

Onder de 51- tot 55 jarigen verdwijnt Coldplay uit de top 10, maar zien we wel Queen voor het eerst op de tweede plek, waar de rockopera in de echte lijst uiteindelijk beland is. Bowie maakt deze top 3 af met het dit jaar enorm toepasselijke nummer Heroes. Ook zien we in dit lijstje, net zoals bij de 21- tot 25-jarigen, Love Of My Life van Queen een intrede maken. Purple Rain van Prince, dat in de echte lijst op de dertiende plek binnenkomt, schopt het bij deze leeftijd maar liefst tot plek 6. Maar toch zeker de meest opvallende notering in deze top 10 is A Forest van The Cure, dat wat deze groep betreft 31 plekken hoger uitkomt dan de uiteindelijke toegewezen 39e plek.

Top 10 van 61 tot 65 jaar

In dit lijstje vinden we een aantal vaste top 10 noteringen terug, waaronder Stairway To Heaven, Avond en Wish You Were Here, maar er zitten ook wat verrassingen tussen. De 61- tot 65-jarigen stemden massaal voor Deep Purple's Child In Time en als alleen deze groep had mogen stemmen, was dit nummer op plek 4 geëindigd. Ook John Lennon en Golden Earring scoren onder deze leeftijdscategorie behoorlijk, met een achtste plek voor Imagine, strak gevolgd door Radar Love op plek 9.

Luister de NPO Radio 2 Top 2000

De beste, leukste en mooiste liedjes ooit hoor je van 25 t/m 31 december in de Top 2000! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online. Bekijk de lijst van dit jaar.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie