STER Advertentie


Het verhaal achter 'Radar Love' van Golden Earring
Top 2000 A Gogo

15 april 2018 06:02

In deze aflevering van Top 2000 A Gogo vertellen de mannen van Golden Earring het verhaal achter ‘Radar Love’.


Goede combinatie

“Je gaat gelijk sneller rijden. It works every time”, zegt Barry Hay terwijl hij het gaspedaal stevig intrapt. De hit ‘Radar Love’, die in 1973 de internationale doorbraak van de Golden Earring betekent, klinkt door de speakers van zijn auto: “Het is niet de muziek op zich. Het is niet de tekst op zich. Het is gewoon de combinatie die heel erg goed is. Als het over een mannetje was gegaan die in bad zou zitten, en dat er dan een straalkacheltje in dat bad valt, dan was het niet zo goed gelukt.”

Bas, drums en een vleugje Santana

De keuze voor de muziek is een gedurfde, vertelt bassist Rinus Gerritsen met zijn kenmerkende dubbelnek-basgitaar om zijn nek: "Omdat we nooit zomaar alleen bas en drums gebruikten. Toen George met het idee voor het nummer kwam, speelde hij het op gitaar." Voor het bekende intro is er een grote inspiratiebron volgens Gerritsen: "We waren geïnspireerd door de toenmalige stijl van Santana. Dat gedragen geluid. Met een hoop cymbals en toestand erbij."

Brenda Lee

In de track wordt gerefereerd aan Brenda Lee, de Amerikaanse zangeres uit de jaren zestig. Hay zingt halverwege het nummer: 'And the radio played that forgotten song. Brenda Lee's coming on strong.' Het is een ode aan zijn moeder, vertelt de zanger: "Brenda Lee was haar favoriete zangeres. Ik hoorde het als ik uit school kwam. Dan had m’n moeder dit opstaan. Dan zat ze met een peuk op de bank en een glaasje wijn. Ik vond dat te gek. Ik snapte het wel." De keuze voor 'Coming On Strong' heeft dan weer niets te maken met Hays moeder. Het was een rijmtechnische keuze: "Ik vind ‘I'm Sorry’ van Lee veel mooier, maar dat had niet gewerkt."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Radar Love' hier:

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Foto omslag: still uit YouTube-fragment

STER Advertentie
Delen