NPO Radio 2 Top 2000

Eerste plaatopname Bob Dylan

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Eerste plaatopname Bob Dylan

Hij gaat al heel lang mee, maar toch blijft Bob Dylan onvermoeibaar doorgaan. Ooit afgevraagd wat zijn eerste plaatopname was? Zal je verbazen!

Het titelloze debuutalbum van Bob Dylan verschijnt in maart 1962, kort nadat hij zijn eerste schreden in een opnamestudio heeft gezet. Toch is de aller eerste opname van Bob Dylan niet op zijn eigen plaat te horen. Die vinden we namelijk op een elpee van een heel andere artiest...

Harry Belafonte

In het tijdperk vóór The Beatles en The Rolling Stones is de Jamaicaans-Amerikaanse Harry Belafonte één van de populairste artiesten op Amerikaanse bodem, met verkoopaantallen waar zelfs Elvis Presley en Frank Sinatra jaloers op zijn. Een uitnodiging om mee te spelen op een plaat van Belafonte is voor een jonge Bob Dylan dan ook een mooie kans om een zakcentje te verdienen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

50 dollar

Een nog volslagen onbekende Dylan loopt in april 1961 voor het eerst een platenstudio binnen. Niet om te zingen of om gitaar te spelen, maar om mondharmonica te spelen op het titelnummer van de elpee The Midnight Special. Dylan verdient er 50 dollar mee (inflatie meegerekend, zou dat in 2016 neerkomen op 320 euro). Het oeroude nummer (voor het eerst opgenomen in 1926) is in Nederland bekender in de latere rockversie van Creedence Clearwater Rivival en de vertaling van Drukwerk.

Ster advertentie
Ster advertentie