NPO Radio 2 Top 2000

Hoe Bohemian Rhapsody een hit werd

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe Bohemian Rhapsody een hit werd

Queen mag zichzelf met 'Bohemian Rhapsody' weer kronen tot de koningin van de Top 2000.

'Mama, just killed a man'

De track komt voor Queen op een vrij onnatuurlijke wijze tot stand. Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor en John Deacon zijn tot dan toe gewend om samen in de studio aan hun muziek te werken. Bij 'Bohemian Rhapsody' gaat het anders. Freddie Mercury schrijft het nummer namelijk bij hem thuis. En hoewel de track pas in 1975 wordt opgenomen, heeft Mercury delen van de tekst al ver voor die tijd op papier staan. Zo schrijft hij eind jaren zestig al de zin 'Mama, just killed a man', die later in de track belandt:

Mama, just killed a man
Put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead
Mama, life had just begun
But now I've gone and thrown it all away

“Het was vanaf het begin Freddies kindje”, zegt Brian May er later over.

Langdurig opnameproces

In augustus 1975 start de band onder leiding van producer Roy Thomas Baker in de legendarische Rockfield Studios in Wales met de opnames van het nummer. Het duurt enige tijd voordat de track op de bandrecorder staat. De bandleden hebben voor die tijd wekenlang gerepeteerd, maar toch neemt het volledige opnameproces nog ruim drie weken in beslag. Freddie kan er tijdens het opnemen van de vocalen maar geen genoeg van krijgen. "De opnameband was helemaal versleten. Toen we hem tegen het licht hielden, konden we er zo doorheen kijken", aldus Brian May. "Elke keer dat Freddie nog een paar extra Galileos wilde opnemen, versleet er weer een stukje."

Quote

Zijn jullie gek geworden? Dit is te raar en veel te lang voor de radio.

Elton John

Ongebruikelijk popliedje

Het eindresultaat is na die weken een muziekstuk dat opvalt door zijn ongebruikelijke structuur voor een popliedje. Zo is er geen refrein en gaat de track in bijna zes minuten van powerballad, naar hardrock, naar opera en terug. Zodra de platenmaatschappij met de single gaat 'winkelen', zijn de reacties van radiostations niet erg hoopgevend. Elton John, die op dat moment ook bij Queens manager John Reid zit, krijgt de track ook te horen. "Zijn jullie gek geworden?", is zijn reactie. De zanger geeft z'n manager weinig kans: "Dit is te raar en veel te lang voor de radio."

En daar is Kenny Everett

De platenmaatschappij raadt Queen aan om een kortere versie te maken voor de radio, maar dit weigert de band. "Je moet altijd compromissen sluiten, maar in een liedje knippen zullen we nooit doen," aldus Mercury. Toch is er één radio-dj die het wel ziet zitten: Kenny Everett. De diskjockey werkt voor het populaire Capital Radio en besluit de radio-onvriendelijke track in één weekend zeker veertien keer te draaien. De maandag daarop lopen de platenzaken vol met mensen die de single willen kopen. Drie maanden later zijn er ruim een miljoen exemplaren over de toonbank gevlogen. 'Bohemian Rhapsody' blijkt een monsterhit.

Beluister Bohemian Rhapsody hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Bohemian Rhapsody' in de Top 2000

Zeg je Top 2000, dan zeg je 'Bohemian Rhapsody'. Bij de eerste editie in 1999 staat de track op de eerste plaats, om pas in 2005 eenmalig te worden afgelost door 'Avond' van Boudewijn de Groot. Daarna pakt Queen de kroon weer terug, om hem in 2010 en 2014 af te staan aan Eagles' 'Hotel California'. In 2015 belandt 'Imagine' van John Lennon op nummer één, nadat het nummer indruk maakt na de aanslagen in Parijs. Het jaar daarop weet Queen de eerste plek weer te veroveren en te behouden.

Nederland heeft gestemd! Kijk vanaf 13 december op staatieindetop2000.nl of jouw favorieten in de lijst staan.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie