NPO Radio 2 Top 2000

'Bad Boys' van Inner Circle werd verkeerd begrepen

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. 'Bad Boys' van Inner Circle werd verkeerd begrepen

'Bad Boys' werd in de jaren 80 gebruikt voor de tv-show Cops. Songwriter Ian Lewis heeft in een interview met Rolling Stone aangegeven dat het nummer nooit goed is begrepen door het publiek.

In 1988 was tv-producent John Langley bezig met zijn volgende show: Cops. Reggae-groep Inner Circle krijgt de mogelijkheid om het themalied te schrijven.

'Dit is het!'

"Ik was een Bob Marley-fan - ben dat nog steeds - en ik dacht dat het erg interessant zou zijn om wetshandhaving tegen te gaan met reggae", vertelt Langley in 2017 aan Entertainment Weekly over de soundtrack voor Cops. "Het leek aan te kondigen dat dit niet je gewone politieshow is." Op zoek naar een themalied liet een collega Langley kennismaken met One Way, het nieuwe album van reggaegroep Inner Circle met een track over Jamaicaanse eigenzinnige jongeren en de gevaren van opgroeien in een gevaarlijke omgeving. "Ik hoorde het nummer en zei: 'Dit is het. Dit is het nummer voor de show'", vertelt Langley. Op dat moment bestond de groep al twee decennia. Ook na de vroegtijdige dood van hun gerespecteerde zanger Jacob Miller in 1980 bleef de groep bij elkaar.

Geannuleerd

Onlangs werd bekendgemaakt dat Cops is geannuleerd in de nasleep van de protesten tegen politiegeweld. De Amerikaanse realityshow zou de politie verheerlijken. Als Ian Lewis van Inner Circle, de songwriter en bassist achter 'Bad Boys' zijn zin had kregen, zou de annulering van de show moeten zorgen dat er verder wordt gekeken dan het bekende refrein van het nummer.

'Ze luisteren niet naar de woorden van het nummer'

"Dertig jaar. Hoeveel groepen in de wereld kunnen zeggen dat ze een nummer hebben dat de wereld kent, maar helaas wordt de essentie van het nummer niet begrepen", vertelt Lewis in een interview met Rolling Stone. "Het werd gebruikt in de context van Cops, maar als ze naar het nummer luisteren weet niemand hoe het zit. Ze luisteren niet naar de woorden van het nummer. Dat het gaat over een persoon die in de misdaad kwam en vijandig werd tegenover zijn ouders", vertelt de songwriter. "Het nummer gaat over een tiener die opgroeit en een man wil zijn maar niet begrijpt dat het de familie is waar je uit moet springen. Ik denk dat het enigszins verkeerd werd begrepen, maar wereldwijd kregen we nooit een negatieve bijklank."

Muziek is de genezer

Toen Lewis de show voor het eerst zag in 1989, dacht hij dat het een docudrama zou zijn; iets dat één keer voorbij zou komen en dat zou het einde zijn. De track zou uiteindelijk eindigen op plek acht in de Billboard 200. "Ik hoop dat mensen even de tijd nemen om te begrijpen dat het liedje over het tienerleven gaat en semi-agressief wordt als je volwassen wordt', zegt Lewis. “We hebben op plaatsen gespeeld waar iedereen het lied zingt omdat muziek de genezer is. Als je zwart bent; als je wit bent. Als de cultuur kinderen niet beschermt tegen problemen, dan krijg je problemen. Dat is de verwaarlozing van bepaalde lagen van de Amerikaanse samenleving die kinderen hebben gedwongen dingen in eigen handen te nemen; maar als je ze bekwaamheid, houding en kennis geeft, zullen ze naar goede plaatsen gaan."

Tekst gaat verder onder video

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boze mensen

Maar naarmate de politiepraktijken meer onder de loep werden genomen, hebben sommigen het gebruik van een reggaenummer in twijfel getrokken bij een show waarin politiemensen verheerlijkt worden ten koste van minderheden. Lewis worstelde hiermee toen de show voor het eerst werd uitgezonden en vertelde Billboard in 1994: "Sommige van onze zwarte fans zijn naar ons toe gekomen en vertelden ons dat Cop een negatieve show is. We hebben gehoord dat sommige zwarte radiostations het nummer niet draaiden vanwege de associatie met Cops." Lewis legt uit over het nummer 'Bad Boys': "Het lied gaat niet over het vertellen aan de politie om mensen op te sluiten of in elkaar te slaan; het gaat over onrustige kinderen die thuis problemen hebben."

Weerspiegeling van de jeugd

"Een nummer hoeft geen stigma te dragen. Luister naar de woorden in het nummer: ‘Born of a mother with the love of a father'", vertelt Lewis. "Als mensen denken dat we verantwoordelijk zijn voor het populair maken van de show. We hebben alleen een nummer gemaakt waarvan we denken dat het een weerspiegeling is van de jeugd. De rest van de verzen is nooit op televisie gespeeld." Lewis gaat verder: "Je moet naar het nummer zelf kijken. Los van de show. Wat zegt het liedje? Hoe wordt het verkeerd begrepen? De protesten evolueren naar wat het is vanwege onrecht. Ik kan onrechtvaardigheid niet steunen omdat mijn morele mantra is om in waarheid en goed te geloven. Dat is de kracht van de mensen."

Tweede kans?

Zou Lewis een producer die de show nieuw leven zou inblazen weer toelaten om 'Bad Boys' als thema te gebruiken? "Eerlijk gezegd zou ik ze deze keer vragen: 'Waar ga je heen? Hoe wordt deze show afgebeeld?'", vertelt Lewis. "De originele tekst die ik had was: '‘Whatcha gonna do when life comes for you?’ maar eigenlijk moet ik het veranderen naar: ‘Whatcha gonna do when love comes for you?'"

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie