NPO Radio 2 Top 2000

My Chemical Romance omarmt de duisternis in Welcome To The Black Parade

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. My Chemical Romance omarmt de duisternis in Welcome To The Black Parade

Met album The Black Parade beleeft My Chemical Romance hun internationale doorbraak. Welcome To The Black Parade is, met zijn direct herkenbare pianonoot, de bekendste track van het album. Toch was het nummer bijna niet op het album verschenen.

Op 11 september 2001 maakt Gerard Way de terroristische aanslagen in New York van dichtbij mee. Hij is op dat moment net afgestudeerd als cartoonist - zo maakte hij de succesvolle stripreeks The Umbrella Academy, dat in 2019 een eigen Netflix-serie kreeg. Way woont in 2001 in New York, waar hij werkt als stagiair voor Cartoon Network. Hij is zo ontdaan van de aanslag op het World Trade Center dat hij een week later My Chemical Romance opricht, als artistiek antwoord op 9/11.

Het eerste studioalbum van de band, I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love,levert de groep nog geen mainstream succes op. Het grote wereldwijde succes komt in 2006 met hun derde studioalbum The Black Parade.

Donkere periode

Tijdens het maken van het album ging de band door een donkere periode. Gerard lijdt aan angstaanjagende nachtmerries en zijn broer Mikey, de bassist van de groep, kampt met ernstige depressies en dagelijkse paniekaanvallen. Die tegenslagen vonden hun weg in het geluid van het album, vertelt Way in de biografie Not the Life It Seems: The True Lives of My Chemical Romance.

"Het waren niet de gelukkigste tijden uit ons leven. We twijfelden aan onze sterfelijkheid. Ik denk dat het een heel menselijke plaat is onder alle bombarie", zegt Way. "Op het album leggen we ons leven onder de loep. We willen dat luisteraars dat ook doen."

In de podcast My Turning Point vertelt Gerard: "Er is duisternis in de wereld. Ik denk dat het overwinnen van die duisternis iets moois is. Het is een uitdaging, maar het is mooi als je dat kunt doen, als je daar een beetje overheen kunt zegevieren. Het is een thema dat zeker in The Black Parade, het nummer en mijn werk zit."

Welcome To The Black Parade

Het album The Black Parade vertelt het verhaal van een patiënt die op jonge leeftijd sterft aan kanker. Volgens Way roept de dood je meest dierbare herinneringen op. In een interview laat Way weten: "Ik denk dat wanneer je sterft, de dood voor je komt zoals je wilt. Ik heb het gevoel dat het in de vorm van je sterkste herinnering komt." Voor de patiënt wordt die herinnering beschreven in Welcome To The Black Parade, in het nummer blikt de patiënt terug op een parade waar hij in zijn kindertijd met zijn vader naartoe ging.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijna niet op het album verschenen

Ondanks dat Welcome To The Black Parade een van de bekendste nummers van My Chemical Romance is, onthult de frontman in een interview met Apple Music 1 dat het nummer bijna niet de definitieve versie van het album had gehaald. "Oorspronkelijk heette het nummer The Five Of Us Are Dying", vertelt Way. Het nummer was een stuk langzamer en was sterk geïnspireerd door Frank Sinatra's My Way. Volgens Gerard was het nummer een van de moeilijkste om af te maken: "Het moest eerst afgebroken worden om het vervolgens weer opnieuw op te bouwen tot iets beters."

Na de nodige aanpassingen besloot de band het nummer toch op het album te zetten. "Ik had het gevoel dat we het nummer op de plaat nodig hadden, de teksten en thema's van het nummer belichamen het thema van het album."

My Chemical Romance in de NPO Radio 2 Top 2000

My Chemical Romance staat in 2022 voor het eerst in de NPO Radio 2 Top 2000. De enige notering van de band is voor Welcome To The Black Parade en staat op plek 953.

Ster advertentie
Ster advertentie