NPO Radio 2 Top 2000

De razendsnelle doorbraak van Dire Straits

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De razendsnelle doorbraak van Dire Straits

46 jaar geleden wordt in het zuidoosten van Londen een band opgericht: Café Racers. Het zal misschien niet meteen belletje doen rinkelen, maar na een naamsverandering groeit deze groep uit tot een van de meest succesvolle bands allertijden. Lees hieronder hoe Dire Straits uitgroeide tot een wereldact.

In de zomer van 1977 richt Engels docent Mark Knopfler een rockgroep op in zijn gemeenteflat in Deptford, genaamt Café Racers. Die zet is "wat ik altijd al had willen doen, en er was een beetje nu of nooit aan", vertelt Knopfler in 1979 tegen Robin Denselow van The Guardian. "Maar ik was niet hectisch of wanhopig. Ik vond het gewoon leuk om te spelen." Zijn jongere broer David wordt ingeschakeld als gitarist, Knopflers huisgenoot John Illsley speelt bas en Pick Withers is drummer van de gloednieuwe band.

Dire Straits

Het eerste optreden van Café Racers is op 9 juli 1977 op een punkfestival in Deptford. De elektriciteit voor het festival wordt geleverd via een stroomkabel in hun flat. De vier bandleden zijn stuk voor stuk platzak. "Hij was aan het verhongeren", zegt Knopfler over Withers. Aangezien de band blut is, stelt een vriend de naam Dire Straits voor.

De mannen van Dire Straits schrapen ondanks hun penibele financiële situatie toch 120 pond bij elkaar om op op 24 juli een demo op te kunnen nemen. En dat blijkt niet zomaar een opname; op die tape staan onder andere Down To The Waterline, Wild West End en Sultans of Swing.

Sultans Of Swing

Een dj van BBC Radio Londen genaamd Charlie Gillett hoort de demo en vindt Sultans Of Swing zo goed, dat hij het nummer draait in zijn BBC-show Honky Tonkin. De band opent de tour voor Talking Heads en begint daarna in 1978 samen met producer Muff Winwood met het opnemen van hun debuutalbum Dire Straits bij Vertigo Records. Dat jaar tekenen ze in Amerika bij Warner Bros. Records en Sultans of Swing groeit in binnen- en buitenland uit tot een grote hit. Ook in Nederland scoort de debuutsingle van Dire Straits en staat de band in september van dat jaar op een tiende plek in de Top 40.

De studioversie van Sultans of Swing duurt ruim 4 minuten. Maar als de band in 1983 op het podium van Hammersmith Odeon in Londen staat, rekt Dire Straits het nummer uit tot meer dan 10 minuten. Zie hieronder hoe Mark Knopfler ruim de tijd neemt om zijn onnavolgbare gitaarwerk te demonstreren:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dire Straits in NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Dire Straits 15 keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Hun hoogste notering is Brothers In Arms op plek 14. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie