NPO Radio 2 Top 2000

David Bowie en Queen hebben Under Pressure nooit samen live gespeeld

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. David Bowie en Queen hebben Under Pressure nooit samen live gespeeld

Op 26 oktober 1981 brengen Queen en David Bowie het legendarische Under Pressure uit. Ondanks dat het bekendstaat als een van de grootste rockhits aller tijden, staan de artiesten nooit samen op een podium.

Queen scoort in de jaren '70 nummer een-hits met Bohemian Rhapsody en We Are The Champions. Ook David Bowie tikt in dat decennium de toppositie aan met zijn nummers Space Oddity en Ashes To Ashes. Begin jaren '80 bundelen Queen en David Bowie hun krachten en scoren ze met Under Pressure opnieuw een nummer 1-hit.

Toevallige ontmoeting

In de zomer van 1981 komt Queen naar de Mountain Studios in het Zwitserse Montreux. Queens geluidstechnicus David Richards weet toevallig dat Bowie op dat moment ook in de stad is voor opnames van nieuwe muziek. Richards besluit de artistieke zanger te bellen met het verzoek of hij even bij Queen in de studio wil komen kijken. Dat aanbod slaat Bowie uiteraard niet af. "Ik ging daarheen en spontaan schreven we een nummer", vertelt hij over het ontstaan van Under Pressure op Queens YouTube-kanaal. "Het was zeker niet gepland." En zo wordt met Under Pressure een nieuw muzikaal pareltje geboren.

Quote

Ik ging daarheen en spontaan schreven we een nummer.

David Bowie over het ontstaan van Under Pressure

Nooit samen opgetreden

Under Pressure wordt met open armen ontvangen en is binnen no-time een gigantische wereldhit. Vandaag de dag wordt de samenwerking van Queen en Bowie nog steeds gezien als een van de beste aller tijden. Maar vanwege hun bomvolle agenda's hebben de legendarische rockartiesten helaas nooit de tijd om het nummer samen live te spelen. Queen voerde het nummer wel vaak op tijdens hun liveshows, zoals hier op Wembley.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Freddie Mercury Tribute Concert

In 1991 overlijdt Freddie Mercury aan de gevolgen van aids. Tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert in 1992 brengt Bowie samen met Annie Lennox (voormalig zangers van Eurythmics) en de overgebleven bandleden van Queen een ode aan de legendarische zanger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Under Pressure in de NPO Radio 2 Top 2000

Under Pressure staat in 2021 op plek 69 in de NPO Radio Top 2000. Bekijk hier de hele lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie