NPO Radio 2 Top 2000

Bee Gees verrasten publiek met a capella versie How Deep Is Your Love

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Bee Gees verrasten publiek met a capella versie How Deep Is Your Love

In 1998 zijn Maurice, Robin en Barry Gibb te gast in de Britse tv-show Des O'Connor Tonight. Ze zijn daar ter promotie van hun nieuwe album One Night Only, maar spelen spontaan How Deep Is Your Love in a capella.

How Deep Is Your Love wordt uitgebracht in 1977 en is vooral bekend geworden als soundtrack van de film Saturday Night Fever. Bee Gees brengen het nummer tevens als tweede nummer op het album Saturday Night Fever.

Bijna weggegeven hit

En dat terwijl het nummer oorspronkelijk bedoeld was voor een nieuw studioalbum van Bee Gees. "How deep is your love, how deep is your love. How deep is your love? I really mean to learn. 'Cause we're living in a world of fools. Breaking us down when they all should let us be. We belong to you and me." Die woorden refereer je aan Bee Gees, maar ze zijn geschreven voor de Amerikaanse zangeres Yvonne Elliman. Robert Stigwood, producer van de film Saturday Night Fever ​dringt de broertjes Gibb erop aan om het nummer zelf uit te brengen. Gevolg: How Deep Is Your Love wordt onderdeel van de soundtrack van de legendarische film.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Plagiaat

Zes jaar later, in 1983, raakt de single in opspraak. Singer-songwriter Ronald Selle uit Illinois beweert dat de Bee Gees plagiaat hebben gepleegd. How Deep Is Your Love zou volgens hem gejat zijn van zijn nummer Let It End uit 1975. De broertjes Gibb ontkennen dit en zeggen het nummer van Selle nog nooit gehoord te hebben. Er is ook geen bewijs dat dit wel het geval is, want de man uit Illinois heeft het nummer thuis opgenomen. Selle huurt een expert in om de rechter van het plagiaat te overtuigen, maar dit lukt niet. Ook het hoger beroep verliest hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bee Gees in de Top 2000

In 2021 staat Bee Gees met twaalf noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. How Deep Is Your Love prijkt op nummer 663, en is ten opzichte van vorig jaar zestien plekken gestegen. Benieuwd hoe het nummer de jaren daarvoor is gestegen en gedaald in de lijst? Bekijk hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie