NPO Radio 2 Top 2000

Arrested Developments Mr. Wendal 'komt in opstand tegen de maatschappij'

foto: Still Youtube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Arrested Developments Mr. Wendal 'komt in opstand tegen de maatschappij'

Rapper en producer Speech van de band Arrested Development vertelt in deze Top 2000 a gogo over het nummer Mr. Wendal, dat is geïnspireerd op een dakloze man.

Als Arrested Development het debuutalbum Three Years, Five Months And Two Days In The Life Of… uitbrengt is hiphop booming. Maar de meeste hiphopnummers spelen zich af in New York en LA en draaien om het bendeleven of het dealen van drugs. Iets waar Speech graag verandering in wil brengen. "Als er alleen gangstarap is en mensen altijd met wapens zwaaien of ze doen altijd respectloos tegen vrouwen of ze verkopen altijd drugs, dan draagt dat bij aan dat aloude beeld dat we minder zijn, dat we niet in staat zijn tot andere dingen. Dus er waren ook andere invalshoeken nodig."

De rapper wil onder andere meer aandacht voor het leven in het zuiden van de Verenigde Staten. "Het Zuiden is complex", legt hij uit. "Voor zwarte mensen is het geschiedenis. Een rijke geschiedenis. Goed, slecht, lelijk en fantastisch."

Mr. Wendal

Voor Mr. Wendal raakt Speech geïnspireerd door de mensen die hij ontmoet op straat. Als hij in zijn studio in Georgia werkt, kloppen daklozen vaak aan. "We stuurden ze niet weg en we voelden ons ook niet bedreigd. We vroegen ze binnen en praatten met ze", vertelt hij.

Speech ziet dat mensen vaak kil omgaan met daklozen. "Mensen kijken altijd of een ander iets voor ze kan doen", legt hij uit. "De daklozen die ik heb gesproken, hebben kilheid ervaren op een fascinerende manier."

Mr. Wendal, de hoofdpersoon van het gelijknamige nummer, is een verzameling van alle dakloze mensen die Speech ontmoet. "Eigenlijk is Mr. Wendal een vrijwillige dakloze die besloot om in opstand te komen tegen de maatschappij. En hij wilde ontsnappen aan het hokje waarin de beschaving of de maatschappij je stopt."

Invloed van Arrested Development

Arrested Development heeft hiphop "gevoeliger" gemaakt, vindt Speech. Voor het debuut van de band draait hiphop namelijk vooral om rap. Zang komt er weinig in voor. "Toen kwamen wij met onze melodieuze rijmschema’s die put uit andere invloeden, maar het is nog steeds erg hiphop. Maar het put uit blues, gospel en soul. Dat geeft het Zuiden opgeleverd."

Maar hiphop is niet het enige waar de band zijn stempel op heeft gedrukt. Volgens Speech heeft Arrested Development met zijn muziek houvast gecreëerd voor nieuwe generaties. "Wat we hebben bereikt is wat Malcolm X heeft bereikt. Al is het niet op dat niveau", vertelt hij. "Dat zijn de idealen, de principes. Het soort principes waaraan elke generatie vanaf nu zich kan vasthouden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie