NPO Radio 2 Top 2000

Ian Anderson schreef Locomotive Breath als wake-up call

foto: EPA
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Ian Anderson schreef Locomotive Breath als wake-up call

In deze Top 2000 a gogo duiken we in het verhaal achter Locomotive Breath van Britse rockband Jethro Tull. Het bluesnummer – ondersteund met fluitsolo – schreef Ian Anderson namelijk met een doel.

Als Ian Anderson – frontman van Jethro Tull – een muziekwinkel bezoekt, ziet hij een zilveren dwarsfluit schitteren in het zonlicht. De muzikant is gelijk verkocht. Anderson heeft dan al een aardig idee op papier staan voor het volgende lied Locomotive Breath. Anderson: "Mensen zeiden dat een fluit niet hoort bij een bluesband, maar ik negeerde hen. Later gingen mensen schrijven over Jethro Tull. Wat hen opviel en wat ons anders dan de rest maakte is dat we een fluitist hadden."

Wake-up call

Als je goed luistert naar de tekst van Locomotive Breath, kom je er al snel achter dat het lied over een stoomlocomotief gaat. De muzikant maakt zich al lange tijd zorgen over de aarde. In Locomotive Breath uit hij deze zorgen. Ian Anderson: "Het gaat over stoomlocomotieven, uit die tijd kom ik. Een ouderwetse stoomlocomotief die zijn vervuilende adem uitbraakt. Sinds mijn geboorte in 1947 is de wereldbevolking meer dan drie keer zo groot geworden. Allemaal op een kleine kwetsbare planeet die we niet kunnen uitbreiden. Het is een wake up call: er moet iets veranderen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Locomotive Breath in de NPO Radio 2 Top 2000

Jethro Tull staat sinds de eerste editie van de NPO Radio 2 Top 2000 in de lijst. In 2020 stond het nummer op plek 1040. Benieuwd naar het lied door de jaren heen? Bekijk hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie