NPO Radio 2 Top 2000

Talking Heads’ Life During Wartime is niet zo onschuldig als je denkt

foto: Still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Talking Heads’ Life During Wartime is niet zo onschuldig als je denkt

Tijdens de Stop Making Sense Tour van Talking Heads in 1983 krijgt de band ondersteuning van hulpmuzikanten. het lied transformeert in een swingend repertoire, maar dit is niet zo onschuldig als je denkt.

In 1983 staat Talking Heads in Los Angeles met de Stop Making Sense Tour. Voor deze shows zijn er camera’s aanwezig die het optreden vastleggen voor een concertfilm. De filmversie van Life During Wartime is razend populair. Radiostations verkiezen deze versie zelfs boven het origineel.

Hulpmuzikanten

Wat de versie zo opmerkelijk maakt ten opzichte van het origineel is de ondersteuning van hulpmuzikanten. Vooral toetsentovenaar Bernie Worrell steekt het lied in een nieuw jasje. Met zijn keyboardsolo krijgt het nummer een levendiger tempo. Daarnaast verzorgen Ednah Holt en Lynn Mabry de achtergrondzang. De combinatie van de band met de extra artiesten zorgt voor een swingend optreden.

Paradox

Toch schuilt er meer achter dat swingende optreden dan je misschien denkt. Als je naar het optreden van Life During Wartime kijkt, is er namelijk sprake van een paradox. De tekst is op te vatten als spiegel voor de samenleving. David legt dit in 1979 uit aan NME: "Er zullen in de toekomst voedsel- en gastekorten zijn. Mensen zullen in krotten leven terwijl ze omringd worden door computers ter grootte van polshorloges. Er zal een verbazingwekkende technologische ontwikkeling plaatsvinden. Overheidstoezicht wordt onvermijdelijk door alle informatieopslag. Veel ervan is voor het gemak, maar naarmate er meer informatie in een dossier komt, zal het ongetwijfeld worden misbruikt." De zanger probeert met Life During Wartime duidelijk te maken dat zijn toekomstvisie geen feestje is. Hij roept het zelfs in het refrein: "This ain't no party, this ain't no disco." Toch lijkt het vrolijke tempo in combinatie met de dans iets anders weg te geven.

Bekijk hieronder het hele optreden van Life During Wartime:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Talking Heads in de NPO Radio 2 Top 2000

Talking Heads staat in 2020 maar liefst vier keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Life During Wartime is hier geen onderdeel van. Wel de hits Slippery People (live), Psycho Killer, Once In A Lifetime en Road To Nowhere staan in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie