NPO Radio 2 Top 2000

Vijf dingen die je nog niet wist over Bicycle Race

foto: AFP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Vijf dingen die je nog niet wist over Bicycle Race

"I want to ride my bicycle, I want to ride my bike." Op 13 oktober 1978 brengt Queen hun nieuwe single uit met op de A-kant het iconische lied over een fietsenrace, inclusief fietsbellensolo. Deze feitjes wist je nog niet over het nummer Bicycle Race.

Wie bedenkt het om een lied te schrijven over een fietswedstrijd? Freddie Mercury, natuurlijk. Dat deed hij toen hij de Tour de France vanuit zijn hotelraam in Zwitserland kon volgen.

Fascinatie

In een interview in 2005 zegt Roger Taylor hierover: "Ik herinner me dat de Tour de France langs ons hotel ging in Zwitserland en dat Freddie daar ontzettend gefascineerd door was. Hij vertelde me dat hij een vreemd idee had om een lied genaamd Bicycle Race te maken met in het midden een fietsbellen solo." Het nummer behaalt de elfde plek in de Singles Chart van Groot-Brittannië en nummer 24 in de Billboard Hot 100 van de Verenigde Staten. Bicycle Race is zelfs zo populair dat veel fans een lading fietsbellen inslaan om deze mee te nemen naar de shows.

Naakt op de fiets

Voor de videoclip van Bicycle Race huurt Queen 65 vrouwelijke modellen in, samen met een handjevol aan racefietsen. Het verhuurbedrijf is echter niet zo blij met naakte modellen op hun fietsen. Ze verhuren de fietsen daarom onder één voorwaarde: Queen moet zelf nieuwe zadels kopen. Niet alleen bij het fietsverhuurbedrijf zorgt de spraakmakende videoclip voor paniek; op YouTube is de video leeftijdsgebonden. In sommige landen – zoals China – is hij zelfs verbannen. En dat terwijl alle naakte lichaamsdelen zijn weggewerkt met special effects!

Controversieel

Niet alleen de videoclip wordt als controversieel gezien. Ook de verpakking van de single is voor velen gewaagd. Op de cover van Bicycle Race / Fat Bottomed Girls wordt een roze bikinibroekje over de originele foto van de naakte fietser geschilderd. Op sommige covers is ook een bikinitop te zien. Daarnaast kiest Elektra Records ervoor de naaktposter niet te leveren bij het Jazz album. De poster van de Wimbledon-wielerrace wordt door het platenlabel als te riskant beschouwd voor het Amerikaanse publiek. Als de kopers tóch een poster wilden, konden ze deze met de bijgeleverde coupon aanvragen.

foto: Albumcover Fat bottomed Girls / Bicycle Race

Star Wars?!

Wanneer je de tekst van Bicycle Race onder de loep neemt, lijk je de zanger een stukje beter te leren kennen:

“You say black, I say white
You say bark, I say bite
You say shark, I say hey man
Jaws was never my scene
And I don't like Star Wars”

Zo zou Freddie graag fietsen en niet van Star Wars houden. Toch helpt gitarist Brian May die geruchten uit de lucht met een bericht op zijn website: “Het feit dat het nummer in de eerste persoon is geschreven, betekent niet dat het autobiografisch is. Zoals ik me herinner hield Freddie erg van Star Wars, en helemaal niet zo van fietsen. Hij liet zich liever in een Rolls Royce rijden! Hij creëerde alleen een personage.”

Verlangen

Naast het gecreëerde personage schrijft Freddie Bicycle Race met een bepaalde symboliek. Hoewel ‘bicycle’ de meest gebruikte term is in het lied, gaat het nummer niet zozeer over een fiets. De fietsenrace staat symbool voor het verlangen van Mercury om openlijk en vrij te leven. Met “I want to ride my bicycle” zegt Freddie eigenlijk: “Ik wil de verteller zijn van mijn eigen leven.” Met de statements die door het nummer heen worden gemaakt, probeert de zanger duidelijk te maken dat ieder mens een andere kijk heeft op de wereld. Een ode aan persoonlijke vrijheid dus. Iets wat Freddie Mercury zelf – als biseksuele man – erg op prijs stelde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Queen in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2020 staat Queen voor het eerst sinds 2015 niet meer op nummer 1 in de Top 2000. Dat jaar moet de band plaats maken op de Top 2000 troon voor Danny Vera. Toch speelt leeftijd een echte rol als het gaat om de Top 2000. Zo zien we dat Bohemian Rhapsody bij de jonge stemmers nog wél altijd bovenaan staat.

Ster advertentie
Ster advertentie