NPO Radio 2 Top 2000

Van Destiny's Child naar Grammy-record: Beyoncé's indrukwekkende carrière

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Van Destiny's Child naar Grammy-record: Beyoncé's indrukwekkende carrière

18 jaar geleden kondigen de leden van de Amerikaanse R&B-groep Destiny’s Child aan solo verder te gaan. Het einde van een tijdperk, maar ook de start van een van de meest indrukwekkende solocarrières ooit…

Bills, Bills, Bills, Say My Name en Soldier. Met onder andere deze hits geeft Destiny's Child vorm aan het muzikale landschap van de 90's en 00's. Maar aan al het moois komt een einde. Het trio, dat na een wisselende formatie bestaat uit Kelly Rowland, Beyoncé Knowles en Michelle Williams, laat tijdens een optreden in Barcelona ten overstaan van 16.000 fans weten uit elkaar te gaan. "Na veel praten grijpen we nu de kans om Destiny's Child op het hoogtepunt te verlaten."

Een klap voor de vele fans van het trio, maar de break-up komt in 2005 niet geheel onverwachts. Aan het begin van de 00's wordt er al druk gespeculeerd dat het trio het voor gezien gaat houden, nadat in 2002 en 2003 de dames stuk voor stuk een solo-plaat uitbrengen. Maar dan brengt de groep in 2004 toch nog een nieuwe plaat uit: Destiny Fulfilled. En zoals de titel al aangeeft is dit vijfde album ook meteen de laatste plaat van Destiny’s Child.

Strategie

Maar daar eindigt de muzikale carrière van de zangeressen natuurlijk niet. Michelle richt zich op haar gospel-album en Kelly scoort met Nelly een nummer 1-hit met Dilemma. Ook Beyoncé werkt in de laatste jaren van Destiny’s Child al hard aan een eigen muziek- en filmcarrière.

In een interview met Entertainment Tonight vertelt Mathew Knowles, de vader van Beyoncé, vorige maand dat de lancering van de solocarrières van de dames, die volgen op hun avontuur met Destiny’s Child, altijd het plan was. "Meedoen aan Destiny's Child, dat was geen toeval of geluk, dat was een strategie waarmee elk van hen haar eigen unieke aanhang kon opbouwen", vertelt hij. "Dat was allemaal strategie."

Crazy In Love

Terug naar 2002. Beyoncé brengt haar eerste single Work It Out uit. Het nummer doet het aardig, maar is nog geen monstersucces. Een jaar later brengt ze haar eerste soloalbum uit, getiteld Dangerously In Love. De zangeres gaat duidelijk mee met ideeën van de producers waarmee ze werkt en brengt een aantal nummers uit die grotendeels zijn gebouwd op samples van oude muziek.

Zo ook voor de eerste single van op de plaat, Crazy In Love, die uitgroeit tot een regelrechte hit. Het nummer levert de zangeres twee Grammy’s en drie MTV Video Music Awards op. "Het zijn de blazers", geeft Beyoncé later als verklaring voor het succes. "Die geven het nummer zo’n old school-gevoel." Hier lees je meer over het sample dat Crazy In Love naar een hoger niveau tilde.

Tekst gaat verder onder video:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aan de bak

Was Beyoncé na haar tijd bij Destiny’s Child gestopt, dan had ze nog altijd bekend gestaan als onderdeel van een van de meest succesvolle 00’s-acts ooit. Maar gelukkig voor ons laat ze het daar niet bij. Als de artiest besluit solo verder te gaan, overstijgt de populariteit van Beyoncé al snel die van Destiny's Child.

En dat de zangeres bereid is hard te werken om een van 's werelds beroemdste artiesten te worden, bewijst ze door in 2006, naast het uitbrengen van haar tweede studioalbum B’Day, ook te acteren in films als The Pink Panther en Dreamgirls. In de jaren daarop brengt ze meer films, iconische muziek en videoclips uit, verzorgt ze de headline-act voor menig festival en zingt ze bij de inauguratie van Barack Obama.

Het fenomeen Beyoncé

Alles wat Beyoncé aanraakt, lijkt te veranderen in goud. Fans krijgen geen genoeg van de zangeres en daar speelt Queen-Bey als echte businessvrouw handig op in door zorgvuldig te timen hoe, waar en vooral wat ze van zichzelf laat zien. Zo houdt ze zich sinds de jaren 10 opvallend stil rondom haar muziek. Nieuwe albums worden vaak zonder aankondiging gelanceerd. Ook ziet Beyoncé dat veel luisteraars muziek consumeren via YouTube en zorgt ze er daarom voor dat bij elke single van het album Lemonade een bijbehorende videoclip wordt uitgebracht.

Ook op persoonlijk vlak stelt ze duidelijke grenzen. In een tijdperk waarin fans altijd op zoek zijn naar manieren om meer te weten te komen over hun favoriete beroemdheden, maakt Beyoncé er al vroeg een gewoonte van om haar persoonlijke leven privé te houden. Bij haar album 4 brengt ze een documentaire genaamd Life is But A Dream uit. De film geeft haar fans een inkijkje in haar leven als wereldster. Maar ze zorgt er wel voor dat de toegang van de kijker beperkt blijft tot haar werk en dat haar privéleven met rust wordt gelaten.

Terug naar de roots

Mede dankzij haar krachtige stem, waanzinnige dancemoves en slimme marketing is Beyoncé anno 2023 een fenomeen: een zangeres die binnen no-time arena’s uitverkoopt, ver van de controverse blijft en de kwaliteit van haar muziek altijd boven alles stelt. Inmiddels is ze zelfs de meest genomineerde vrouwelijke artiest in de geschiedenis van de Grammy’s, met 79 nominaties.

Toch is ze het begin van haar carrière nooit uit het oog verloren. In 2013 en 2018 komen Kelly en Michelle het podium op tijdens het optreden van Beyoncé op Coachella en de Super Bowl. Check hieronder het optreden op Coachella:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beyoncé in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 was Beyoncé drie keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering was voor Halo op plek 891.

Ster advertentie
Ster advertentie