NPO Radio 2 Top 2000

De tien opvallendste kapsels uit de Top 2000

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De tien opvallendste kapsels uit de Top 2000

De beehive van Amy, de dreadlocks van Bob en de getoupeerde coupe van Jon: dit zijn de tien opmerkelijkste kapsels uit de Top 2000.

De beehive

Vrijdag overleed haarstylist Margaret Vinci Heldt op 98-jarige leeftijd. De Amerikaanse kapster was begin jaren 60 verantwoordelijk voor de zogenaamde beehive, een kapsel waarbij de haren hoog opgestoken worden. Jackie Kennedy en meidengroep The Ronnettes maken de look bekend en een halve eeuw later brengt Amy Winehouse 'm terug in de mode. Het is één van de meest fameuze haardrachten uit de Top 2000 en volgens Grand Café Kranenbarg ook het 'hoogste haar' uit de lijst.

Poedelrock

In de jaren 80 komen de zogenaamde hairmetalbands op: rockers die niet alleen met gitaren zwaaien, maar ook met spuitbussen met haarlak. Bands als Whitesnake, Mötley Crüe, Poison, Europe, Twisted Sister en natuurlijk Bon Jovi zijn destijds bijna eigenhandig verantwoordelijk voor het gat in de ozonlaag. Jon Bon Jovi is de ultieme posterboy voor die generatie spandex dragende badboys met getoupeerde lokken.

Spinnenpoten

Rapper Coolio scoort midden jaren 90 een handvol hits, waaronder 'Gangsta's Paradise', 'C U When U Get There', '1, 2, 3, 4 (Somethin' New)', 'Too Hot' en 'Hit 'Em High', afkomstig uit de speelfilm Space Jam. De hiphop kent vele kleurrijke personages, maar Coolio heeft veruit het meest curieuze kapsel. Zijn vlechten staan als spinnenpoten uiteen en soms zelfs rechtop zijn hoofd. Inmiddels staat er een stuk minder haar op zijn bolletje, maar de plukjes die hij nog heeft, staan wel fier overeind.

Gothic

De kids van nu kennen de term New Wave vooral van het rapcollectief met Ronnie Flex en Lil Kleine in de gelederen, maar de kids van de Koude Oorlog kennen het als een populair muziekgenre uit het begin van de jaren 80. De vele spraakmakende new-wavegroepen hebben al net zulke veel besproken kapsels. Denk aan A Flock Of Seagulls, Siouxsie and The Banshees, The Human League, Heaven 17 of Kajagoogoo. De meest bijzondere verschijning is Robert Smith van The Cure, die de gothiclook definieerde.

Farrah Fawcett-haar

In de jaren 70 willen alle blonde meisjes Farrah Fawcett zijn, of in elk geval datzelfde haar hebben. Dolly Parton lijkt haar look een beetje daarvan afgekeken te hebben, alleen is het nog voller en blonder. De zangeres van emotionele countrykrakers als 'Jolene' en 'I Will Always Love You' maakt een handelsmerk van haar platinablonde krullen. In de jaren 80 probeert Tina Turner haar naar de kroon te steken met haar geblondeerde bos haren, waarna Dolly een heftige permanent aanneemt. Coiffure-technisch niet haar beste periode.

Dreadlocks

Wie foto's bekijkt van een jonge Bob Marley, ziet dat hij een lekkere bos warrig kroeshaar heeft. Wanneer hij het rastafarigeloof gaat aanhangen en begint uit te dragen, gaat hij zijn haar in dreadlocks dragen. Deze Caribische haardracht is in grote delen van de wereld nog onbekend wanneer Marley in de jaren 70 doorbreekt. De reggaezanger komt dan ook synoniem te staan met deze haarstijl. In de jaren 90 slaat deze look ook aan bij alto's; pubers die veelal naar stevige alternatieve muziek luisteren.

Afro en matje

Eigenlijk hebben ze allebei best een opmerkelijke coupe in de jaren 60. Paul Simon heeft een korte, rechte pony en een matje in zijn nek, terwijl de oranje krullen (wat ze in de VS een 'jewfro' noemen) van zijn maatje Art Garfunkel alle kanten op springen. Een mooi contrast, dat vaak gepersifleerd is. Helaas zijn bij beide heren hun kenmerkende coupes verdwenen, maar ze zijn dan ook al in de zeventig.

Dubbele mohawk

Alsof de muziek van The Prodigy halverwege de jaren nog niet heftig genoeg is, proberen de heren van de electroband ook met hun videoclips te choqueren. Vooral danser en vocalist Keith Flint draagt hier zijn steentje aan bij. In de videoclip van 'No Good (Start The Dance)' uit 1994 zien we hem nog met lang haar, maar twee jaar later heeft hij de bovenkant van zijn hoofd kaalgeschoren. Het haar aan de linker- en rechterkant van zijn hoofd, een dubbele mohawk, verft hij in felle kleuren en staat recht overeind.

Androgyne look

Als we het over popsterren met extravaganta haarstijlen hebben, dan mag David Bowie natuurlijk niet ontbreken. De vraag is meer: welke periode van David Bowie kies je uit? De meest iconische look van Bowie is natuurlijk die in zijn Ziggy Stardust-periode. De jonge kapster Suzi Fussey wordt begin jaren 70 gevraagd een nieuw kapsel voor de dan nog opkomende popster te verzinnen. Het androgyne uiterlijk is geïnspireerd door een fotoshoot van Kansai Yamamoto, die later kostuums voor Bowie ontwerpt.

Modkoppie

De Britse muzikant Paul Weller zoekt nog altijd het scherpe randje op met zijn liedjes, zoals hij dat in de jaren 70 al deed met punkband The Jam en in de jaren 80 met de popgroep The Style Council. Zijn haardracht is de afgelopen veertig jaar amper veranderd. Soms is het wat langer aan de zijkanten en het wordt ook steeds lichter, maar de pony en de ophoog gekamde lokken op de kruin zijn nog steeds prominent aanwezig. De haarstijl is geïnspireerd door een subcultuur onder Britse jongeren in de jaren 60, de zogenaamde Mods.

Ster advertentie
Ster advertentie