NPO Radio 2 Top 2000

Robbie Robertson haalde The Weight uit zijn droomcompartiment

foto: Jim Summaria
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Robbie Robertson haalde The Weight uit zijn droomcompartiment

Met The Weight schreef de onlangs overleden Robbie Robertson het bekendste nummer van The Band. In 2016 interviewde Leo Blokhuis de songwriter in Top 2000 a gogo, bekijk de aflevering hier!

In de tweede helft van de jaren 60 bewijst The Band veel meer te zijn dan slechts de begeleidingsgroep van Bob Dylan. Met Robbie Robertson, die onlangs op 80-jarige leeftijd overleed, als belangrijkste songwriter van debuutalbum Music from Big Pink legt The Band de blauwdruk voor wat later bekend zou komen te staan als americana.

Mississippi Delta

In 2016 vertelde hij in Top 2000 a gogo over het maken van The Weight, het bekendste nummer van de plaat. Een jeugdherinnering blijkt een van de grote inspiratiebronnen. "Toen ik 16 was, ging ik vanuit Canada naar de Mississippi Delta om bij Ronnie Hawkins and the Hawks te gaan spelen", vertelt Robertson. "Ik ging naar de bron van de rock 'n' roll. Daar groeit het uit de grond."

"Ik was zo onder de indruk", vervolgt Robertson. "Al die verschillende plaatsnamen en types, het ritme van het hele landschap en de Mississippi-rivier. Ik liet het allemaal over me heen komen, al die dingen werden opgeslagen in mijn droomcompartiment." In 1967 besluit de songwriter de deur naar dat compartiment te openen en komt de inspiratie voor The Weight binnenstromen.

Bekijk in de aflevering van Top 2000 a gogo hoe de tekst op zijn gitaar en de films van Buñuel verder van invloed waren op het ontstaan van The Weight.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Band in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is The Band met één song terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. The Weight staat op plek 858 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie